Варненци искат паметна плоча за починал активен гражданин

Варненци, известни със своята активна гражданска позиция и със своите протести срещу действията на местната власт, внасят в общината заявление, че смятат да поставят паметна плоча в чест на починал наскоро свой съратник. Става дума за Георги Тинев Хаджитинев, наричан от тях Белия рицар на Морската градина, който почина на 1 януари.

Според инициаторите на заявлението, което ще бъде внесено в общината в понеделник, той трябва да бъде почетен като емблематична фигура на протестите за Морската градина през 2012 г. Участвал е активно и в много други граждански прояви в периода 2008-2016 г. – в протести за горите, против добива на шистов газ, против безобразията в държавата, с плакат “Спрете геноцида над българите”, за инфраструктура и против високите данъци на кв. “Изгрев“.

2 - Baj Georgi 2

Благодарение на упоритите протести, подкрепени и от Иван Станчов, получихме Награда Време 2012 г. за активна гражданска позиция и за внасяне подписка в защита на Морската градина. Знаеше, че може да умре всеки момент, че всеки ден му е подарен. И въпреки това не се щадеше – през 2013 г. е инициатор и в студ, и в пек, с масичката си и табелата, събираше подписи за референдум за Морската градина, въпреки че му рязаха гумите и крадоха номерата на колата. Бай Георги, с направеното си от метални клапи сърце, искаше да събуди в сърцата на варненци любовта към Морската градина, която трябва да я има! За нас бе чест, че го познавахме и бяхме редом с него! Варна има още един светъл пример за безкористен общественик, смел гражданин и верен приятел! Вечна памет на личността и делото му, за да оцелее несломимия му стремеж към справедливост, смелост и човечност, за да бъдем всички такива! Текстът на плочата, който предлагаме, е: „Тук живя Георги Тинев Хаджитинев, Рицарят на Морската градина – безкористен борец за справедливост, общественик и смел гражданин“, пишат в заявлението си съратниците му, които се надяват паметният знак да бъде поставен на къщата на Георги Тинев Хаджитинев на ул. „Кръстьо Мирски“.