Варненци излязоха на марш за европейско правосъдие

 

Над 100 човека се включиха в гражданския марш за европейско правосъдие във Варна. Протестът, организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ беше насочен срещу корупцията в съдебната система. В марша, който започна от Съдебната палата на площад „Независимост“, освен обикновени граждани с ясна позиция по проблемите на правосъдието в България, се включиха и общественици и политици.

 
Единственият действащ магистрат, който дойде да подкрепи протестиращите беше съдията от Апелативен съд – Варна, Георги Йовчев. Той е и един от тримата варненски кандидати са избор в следващия Висш съдебен съвет. Сегашният такъв, както и главния прокурор Сотир Цацаров, бяха посочени от протестиращите като основни виновници за проблемите в българското правосъдие в момента. Йовчев заяви, че е готов да се включи в един „нов отбор с визия“, който да възстанови доверието в съдебната ни система, което по думите му продължава да се срива. „Време е да покажем колко е важна ролята на правосъдието в държавата“, коментира апелативният съдия пред медиите.
Протестът имаше и варненски акцент. На краткия митинг пред съда проблемите с опазването на Морската градина от застрояване и изсичането на горите край града бяха посочени като ярък пример за бездействието на съдебната власт.