Варненците от „Авитохол“ ни канят да почетем предците си в Плиска

 

От 2 до 4 юни за шеста поредна година в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ ще се проведе ежегодният Събор-фестивал на средновековния бит, култура и воински традиции „Дни на предците – Плиска 2017“.

Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна, НИАР „Плиска”, Регионален исторически музей Шумен, Община Каспичан, Министерството на културата.
Участие в събитието ще вземат над 220 души от България, Унгария и Румъния, над 15 конника от различни ездови клубове и конни бази в страната, свободни реконструктори, археолози, майстори на старинните занаяти и средновековната кухня, изпълнители на старовремски фолклор. Всички те ще представят българското средновековие от VI до XIV век с демонстрации на бойни умения от гърба на коня, стрелба с лък, копие и бич, прескоци с коне, боен строй и военни практики на средновековните армии, битки, занаяти, облекла, въоръжение и снаряжение, походни и битови лагери, традиционно номадско поселение от временни жилища – юрти, средновековни павилиони, средновековна храна, медовина, стрелба с лък от земя и много други занимания за публиката.
Средновековната армия, битки и двубои ще покажат клубовете Keleti Szövetség и Windur от Унгария, Compania Ursului Brun от Румъния, Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик и група „Верени“ от София. Заедно с безумно смелите каскади на Крум Япулов от гърба на коня, конни демонстрации ще имат и гостуващите нови участници – Ездови клуб „Елена“ и школа по конна езда „Борисови“, конна база село Любен Каравелово, обл. Варна.
Как се поддържат конните традиции живи и нашата връзка с миналото ще покажат клубовете по конен спорт към ДП „Кабиюк“ от Шумен и „Ангард“ от Варна и Добрич.
„Клуб за средновековни военни изкуства – Ратина“ и крепост „Туида“ – Сливен, пък са включили в програмата си демонстрации с ловни птици.
Доброто настроение ще се поддържа от фолклорни изпълнения на групи от Плиска, Каспичан и Нови пазар. Едновременно с това на разположение за разглеждане са лагерите и занаятчийските работилници. Там ще могат да се видят реконструкция на облекла, накити и въоръжение от Първото и Второто българско царство, обработка и шиене на кожи и кожени изделия през ранното Средновековие, реконструкция на ромейско облекло и въоръжение и др. Любомир Милинов от София ще покаже своята средновековна медовина, а Петя Крушева ще се представи с презентация на средновековни храни.

Програма на фестивала:

2 юни
11 – 17 часа – лагерен живот – бит и култура през Средновековието, вход за публиката и разглеждане на лагерите, представящи различни периоди от средновековния живот на нашите предци, занимания на участниците, свободни тренировки;

3 юни – демонстрации:
9 часа – вход за публиката и разглеждане лагерите на участниците;
11 часа – официално откриване на фестивала и представяне на участниците;
до 17 часа – демонстрации и състезания – конни демонстрации, бойни демонстрации, стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки.

4 юни
9 – 12 часа – вход за публиката и разглеждане на лагерите, след 12 часа събиране на лагерите и отпътуване на участниците.