Варненците „Джанго Зе“ се завръщат с нов албум

2020-а се оказа годината, в която „Джанго Зе“ отново се завръщат. В малко по-различен състав, но пък с доста по-различно звучене. С нови песни, които верните почитатели на неподражаемия Мирослав Морски обаче може и да са чували в социалните мрежи. Но не и в настоящия им вариант. И изобщо – „Джанго Зе“ са точно това, което феновете очакват, плюс изненадите, които са задължителни.

Вероятно именно големите паузи в съществуването на тази група успява да я запази свежа. Другият фактор е изключителната близост между музикантите. На практика в сегашния си състав тя е съставена от истински бойни другари, започнали заедно заниманията си с музика още през 90-те от варненските мазета, гаражи и читалища.

В момента „Джанго Зе“ са: Мирослав Морски (китара и глас), неговият брат – Галин Горски (клавири), Пламен Пеев (барабани) и Александър Проданов (бас). Съвместните участия на тези музиканти са толкова много, че като се разровят в паметта си, откриват, че в подобен състав са свирили за пръв път още през 2002 година в Лондон. „То това е цял живот“, отбелязва простичко Пламен Пеев по въпроса за преплетените им музикални корени.

Концертите на групата това лято във Варна, Бургас и Пловдив са истински купон, с много танци, пеене с публиката и емоция, която обхваща безотказно всички присъстващи. Този път, при третото събиране на групата 20 години след началото, има и още нещо интересно. Много от младите хора идват след края на концертите и лично благодарят на Морски с едни и съща повтаряща се фраза: „Аз израснал в вашите песни!“

„Знам, че това трябва да ме кара да се чувствам стар, но не се усещам стар. Радостен съм. Все едно си посял нещо и то е пораснало. Това е изглежда като добре свършена работа“, коментира той. Морски и до ден днешен се учудва на успеха и дългия живот на песента „Луди, луди жаби“ и признава, че не разбира какво толкова намират хората в нея. „Тя остана като една детска песничка, нещо като „Бели пеперудки, къде отлетяхте“, с които живеят поколения деца“, казва авторът, който през годините е изразявал доста противоречиво отношение към най-популярното си произведение. „И до ден днешен водят деца да ме показват: „Ето ги тези, дето пеят за жабите“, разказва Морски.

Амбицията за ново и максимално добро звучене на „Джанго Зе“ намира отражение в новия албум, който групата записва. Той ще е трети за тях и обещава да е доста различен.

В първия си период те звучаха предимно като веселяшка рокендрол банда, която пееше освен за жаби и за сладоледи и мотопеди, както и за голямата грешка, която можеш да допуснеш, ако объркаш вратата, респективно – жената. Макар че още тогава имаха и доста по-сложни и нетипични за българския рок песни, в крайна сметка успехът им се дължеше точно на шеговитите текстове и клипове, които телевизиите с въртяха с подчертано удоволствие.

Вторият албум на „Джанго Зе“, които така и не беше издаден официално, отбеляза един различен етап на групата. Темите за пътя, за горчилката и еуфорията на бохемския музикантски живот, за философията на малките неща, постепенно пребориха обикновените шегички. Именно в от този период са песни като „Пали, Кате“ и „Двама“, които публиката заобича изключително много.

В новият албум на групата влизат песни, някои от които са спечелили вече популярност в самостоятелните им варианти, които Мирослав Морски публикува в YouTube и Facebook. Една от тях е „Урок по плуване“, носталгичен разказ за детството преди 40-50 години. Песента вече набира популярност, но със сигурност вариантът на „Джанго Зе“ ще бъде различен от този, който слушателите вече са чува. Друга песен е своеобразно обръщение към Алеко Константинов с разказ за просперитета на съвременния Бай Ганьо. Трета пък трагикомична и на моменти крайно саркастична рецепта за „спасението на България“… И изобщо, никакви жаби не подскачат вече из текстовете на Морски.