Варненски художник е залял с боя паметника на арх. Дабков

Разкрит е извършителят на хулигански действия, изразяващи се в боядисване на паметника на арх. Дабко Дабков, намиращ се на бул. «Княз Борис I», регистрирани на 24 април, съобщиха през миналата седмица от полицията във Варна.
След проведени оперативно-издирвателни дейности и процесуално-следствени действия от страна на служители на I РУ на МВР при – Варна, е установен и задържан за срок до 24 часа извършителят – А.К. (38 г.) от Варна, неизвестен на МВР. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна, гласеше съобщението по случая.
38-годишният мъж, който е залял с боя статуята  на арх. Дабко Дабков във Варна, е художник, който се изявява в сферата на авангарда и концептуалното изкуство. Това твърдят познавачи на артистичния ъндърграунд във Варна. Въпросният художник има немалко участия в изложби както у нас, така и в чужбина. Във Варна той е познат и с доста странното си поведение. Според някои, не става въпрос за екстравагантност, а за психическо заболяване.
Има вероятност посегателството върху паметника на арх. Дабков да е заради естетически различия, професионална ревност или да е отмъщение срещу автора заради получена поръчка. Все още никой обаче не е потвърдил официално самоличността на мъжа, който заля с боя най-новия бронзов паметник във Варна. Не е ясно и какво обвинение ще предяви прокуратурата, нито наказанието, което трябва да  понесе виновникът.