Варненски фотографи заснеха леденото вълшебство на Китай

От 4 февруари варненци могат да станат част от проекта „Зимен Китай“. Той е дело на Институт „Конфуций“ при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и център „Иновации и развитие“ при Икономическия университет Варна. Проектът е част от кампанията свързана с избирането на Пекин за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година. Целта е до началото на спортното събитие да се разширят класическите представи на света за Китай и да се обогатят в зимни краски – сняг, лед и студ.


Автор на проекта е Велин Пасков. Фото изложбата „Зимен Китай” включва 30 фотографии. Тя е представена във Варна в гранд мол. При откриването, паралелно с нея, имаше уроци по калиграфия, курс по тай чи, китайски занаяти и изкуства. Тези изяви се проведоха в седмицата след настъпването на китайската Нова година, започнала на 28 януари.
Фотографиите в изложбата са дело на Велин Пасков и Мария Паскова. Те са заснети при изключително ниски температури. Дневните температури не надвишават минус 15 градуса, а нощните с лекота падат под минус 30 градуса.
Фото изложбата представя най-северния и студен китайски град – Харбин. Намиращ се от двете страни на река Сунхуа, той е домакин на най-големите зимни фестивали на ледените и снежни скулптури в света. Както и част от зимното лице на Пекин – домакина на зимните олимпийски игри през 2022 година.
Една от най-големите зимни атракции в Пекин е езерото Шъчъхай. В превод това означава „езерото на десетте храма“, колко са храмовете около него. Всяка зима то бива сковано от дебел лед и тук може да видите както традиционни начини за забавление, така и някои запазени за китайците марки, като ледените велошейни.