Варненски лекари се борят за живота на пострадали от Хитрино

Варненски лекари поеха грижите за пострадалите оцелели от трагедията в Хитрино, която разтърси цяла България. В неделя те съобщиха, че продължава да бъде много тежко състоянието на двама от настанените петима във Военноморска болница. Това съобщи Moreto.net, позовавайки се на  началника на здравното заведение д-р Ивайло Въжаров.
Те са с между 15 и 30% изгаряния и са вдишали отровни газове, което допълнително утежнява състоянието им, съобщиха лекарите, цитирани от БТВ.
Един от пациентите е в средно тежко състояние, а останалите двама вече са без опасност за живота. Тепърва обаче на последните предстои дълго лечение. Във Военноморска болница са настанени четирима мъже и една жена. Почти всички са с различна степен на изгаряния, а един е със съчетани травми.

2-bolnici
Други две жени бяха транспортирани до УМБАЛ „Св. Марина“. В последния ден от миналата седмица за тях беше съобщено, че са стабилни, но състоянието им продължава да бъде тежко и с опасност за живота. Веднага след пристигането си те  претърпяха спешни операции. Имат множество травми по цялото тяло. В „Света Марина“ беше подготвена и хеликоптерната площадка, където да се посрещат транспортираните с хеликоптер, но това не се наложило. Двете жени са били транспортирани с линейки.
Седем човека загинаха и 29 бяха ранени при взрива на гарата в Хитрино в събота около 5:40 ч. сутринта. Избухна цистерна се взриви, която е била част от влакова композиция, превозваща газ пропан-бутан и пропилен. Ударната вълна е съборила къщите, намиращи се в близост до гарата. С решение на Министерския съвет 12 декември първият ден от новата седмица беше обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна – част от влакова композиция в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
Вчера властите забраниха на хората да се връщат по домовете си заради опасност от изтичане на газ. Мобилна станция за контрол на въздуха в Хитрино измери, че на няколко км от Хитрино няма проблем със замърсяване на въздуха. Ако има, той е вътре в самото село покрай необезопасените цистерни, съобщава Нова телевизия. Служители на МВР предлагат да хранят домашните животни в Хитрино само и само жителите да не влизат в селото.
Около 1000 души бяха евакуирани.