Варненски лекари лекуват болест на викингите с модерен козметичен метод

Варна е третият в света град, след Маями и Ротердам, в който успешно се прилага модерен миниинвазивен (козметичен) метод за лечение на т.нар. болест на викингите. Иновативният и щадящ пациентите подход прилага младият ортопед-травматолог д-р Биляна Божанина, редовен докторант в клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Св. Анна“ с началник доц. д-р Руслан Попстефанов.

23-1

Заболяването дюпюитренова контрактура, познато още като болест на викингите (или Дюпюитренова контрактура), засяга дланната повърхност на ръцете. Там то причинява задебеляване и уплътняване на кожата и подкожната тъкан, подобно на мазоли, обикновено в основата на четвъртия и петия пръст. В напредналата си фаза болестта води до прогресивно и трайно фиксирано свито положение на пръстите. Във възрастовата граница 40 до 50 години СЕ засяга предимно мъжкия пол, а в случаите на поява над 60-70-годишна възраст – почти равен брой мъже и жени.

23

Причината за болестта засега е неизвестна. Съществува теория за генетичен произход СРЕД народите от северните държави. Статистиката показва най-голям процент засегнати от това заболяване в Дания, Белгия, Исландия. В Азия и Африка почти няма регистрирани случаи. Въпреки липсата на задълбочени проучвания, се смята, че става дума за генетични мутации и предаване на болестта фамилно, но и спорадично.

Утежняващи фактори за прогресия на заборяването са натоварвания на ръцете, свързан с вибрации и микротравми. Вероятно съществува връзка и със съпътстващи заболявания като диабет и епилепсия.

Болестта на викингите често остава неразпозната във времето преди да причини значителни затруднения и ограничения в движението на пръстите. Съветът на лекарите е при първи появи на твърди образувания в областта на основата на пръстите на дланите, както, макар и по-рядко – на краката, да се потърси консулт с ортопед – травматолог, тъй като заболяването може да прогресира бързо.

Лечението на това заболяване е само оперативно. Възстановяването след операция отнема обикновено между 15 и 30 дни, като в началото пациентът е с гипсова превръзка, обяснява д-р Божанина.

Във варненската ортопедична клиника д-р Божанина прилага иновативен оперативен метод за лечение на заболяването в ранната фаза на деформациите. С помощта на хиподермална игла, без разрез се освобождава втвърдената тъкан, след което на нейно място се инжектира подкожна мастна тъкан от самия пациент. Тази техника често използвана и в естетичната хирургия, предотвратява рецидив на болестта. Методиката разчита на доказаните регенеративни свойства на мастната тъкан, която съдържа и стволови клетки на пациента. Практическият резултат от такава манипулация е корекция на деформацията на пръстите и възстановяване функцията на ръката. Миниинвазивната оперативна техника осигурява на пациентите бързо и пълноценно възстановяване на трудоспособността за период от само няколко дни.

Решаващо условие за използване предимствата на миниинвазивното оперативно лечение е ранната диагностика на дюпюитреновата контрактура.

За удобство на пациенти, които забелязват симптоми на вероятна болест на викингите, в МЦ „Санита“ до края на април специалисти ортопеди-травматолози всяка сряда и петък от 10-12 часа ще извършват прегледи за ранно откриване на коварното заболяване. Предварителното записване на тел. 052/571 818 и 052/571 820 дава шанс за ранно и навременно лечение.