Варненски клубове по тенис завоюваха титли

 

Варненският тенис клуб Черно море-Елит стана отборен шампион на държавното първенство за момичета и момчета от 8 до 10 години. Надпреварата се проведе на кортовете на клуба в Морската градина. На финала Черно море-Елит победи Шумен с 4:0. Варненският отбор не загуби нито един гейм на първенството.
Наградите връчи старши треньорът на ТК Черно море–Елит и член на треньорския съвет на Българската федерация по тенис Кристиян Илиев. Треньор на децата на Черно море-Елит е Юмер Юмеров.


Самуил Конов от друг варненски тим – Испано, грабна шампионската титла на международния турнир за юноши и девойки до 16 години „Дема Къп“ от втора категория в календара на европейската федерация Тенис Европа. За първи път в над 10-годишната история на турнира до финалите на сингъл бяха достигнали само български състезатели. Конов бе поставен под № 2, като обърна във финала Марио Радев с 2:6 6:3 6:1. Състезателят на ТК Испано завоюва първата си титла на сингъл от турнир от календара на Тенис Европа. В три от петте си мача в София той спечели след изоставане с 0:1 сета.
При девойките 13-годишната Денислава Глушкова, представителка на домакините от СК Дема, разгроми Стела Пеева с 6:1 6:1 и спечели първата си титла в тази възрастова група. В поредно състезание през тази година Глушкова демонстрира отлична форма. В четири от петте си мача тя бе изключително убедителна и не даде по повече от три гейма на съпернички от България, Русия и Румъния, а единственият загубен сет дойде срещу поставената под № 1 в схемата македонка Ана Ристевска в четвъртфиналите.
Денислава Глушкова и Самуил Конов станаха по този начин първите българи, спечелили през 2017 г. турнир от по-висока категория до 16 години. Досега победители в състезания от трета категория бяха ставали Симеон Костов, Даря Шаламанова и Катерина Димитрова.
Във финала на двойки при девойките румънките Илинка Далина Амарией и Силвия Мария Костаке (и двете от Румъния) победиха Елена Кралева и Стела Пеева с категоричното 6:1 6:3. Шампиони при юношеските двойки пък станаха Гиорги Янкуловски и Ведран Радонянин (и двамата от Македония).