Варненски журналисти протестираха с празен стол

 

15 варненски журналисти и фоторепортери се събраха на протест в защита на журналистиката. С празен стол пред Областна управа те демонстрираха срещу ултиматумите и натиска срещу тях, за да защитят правото си да питат и работят свободно, съобщи „Дарик“.
Протестът миналата седмица във Варна се проведе паралелно с този в София и бе организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов заплашиха журналиста Виктор Николаев в ефир. След това Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР в рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета.


„Коментарът в ефир и това отношение, което показаха политиците в „Здравей, България” по Нова телевизия, към водещия на сутрешния блок, е само поводът за неща, на които всички ставаме свидетели от много време. За това как задаваш въпрос и някой се опитва да го квалифицира, вместо да отговори. За това кака обясняват на журналистите, че са неподготвени, че изпълняват нечии поръчки при всеки неудобен въпрос”, сподели Искра Урумова, кореспондент на Нова телевизия.
„Бях втрещена от ултиматума на вицепремиера, който беше качен на официалния сайт на Министерски съвет”, сподели Кръстина Маринова от „Труд”. Тя припомни случай отпреди 20 години, когато без предупреждение в Добрич са били уволнени 10 журналисти, заедно с главния редактор на най-големия вестник в Добруджа.
„Мисля, че нашата гилдия е достатъчно голяма и мощна, за да постигне каквото иска. С перото, с камерите, с микрофоните могат да обърнат и правителство, да свалят всеки от стола, за който си мисли, че е залепен за цял живот”, заяви Красимир Делчев от БГНЕС пред „Дарик“. По време на протеста, който продължи около половин час, никой от Областна администрация не излезе, за да разговаря с протестиращите.

Фото „Дарик“