Варненски гайдари участваха в парад за Св. Патрик в Румъния

По покана на сдружение IRLAND – ROMANIA NETWORK- Букурещ, Гайдарският оркестър при Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски” – Варна, участваха в парад, посветен на Националния празник на Ирландия – деня Свети Патрик в гр. Букурещ тази неделя.
В инициативата се включиха гайдари от Ирландия, Великобритания, Румъния и България.
Гайдарският оркестър при НГХНИ „К. Преславски” – Варна, е сформиран през 2000 г., след разкриването на паралелките с профил изкуства – музика с изучаване на народни инструменти и народно пеене. Негов създател и настоящ ръководител е Драгни Драгнев – учител по гайда. В оркестъра участват най-изявените ученици гайдари от гимназията на възраст от 12 до 19 години.
Ученици и учители традиционно вземат участие в благотворителните инициативи, организирани в града. Такава инициатива е и благотворителният концерт на варненските гайдари, организиран от Духовен център „Слънце”. В него участваха и вокално студио „Медени звънчета” с ръководител Петя Драгнева – учител по народно пеене, представителният народен хор с ръководител Радостина Манева – учител по народно пеене, и представителният народен оркестър с ръководител Венелин Мутафчиев – учител по кавал и диригент.

10 - Gajdi 2
В инициативата намират място и други варненски средни училища, гайдарски оркестър „Диньо Маринов”, ансамбъл „Гергана” – ИУ; ансамбъл „Гоце Делчев” при МКПД, „101 кабагайди” – Смолян, и др. Приходите от билетите ще бъдат дарени на центъра за настаняване от семеен тип „Другарче” и за деца с увреждания от кв. „Вл. Варненчик” – Варна.