Варненският маратон отбеляза рекорд още преди старта си

Рекорден брой участници стартираха във Варненския лекоатлетически Маратон. В седмото издание на надпреварата организаторите имаха за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към бяганията.

Още в средата на седмицата преди старта се бяха записали над 753 атлети, много от заявките дойдоха от чуждестранни бегачи, сред които от Англия, Германия, Румъния и др. Рекордният брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. Участниците можеха да  да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км. Тези варианти станаха предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите  клубове и бегачески организации от цялата страна. Организацията беше подпомогната от много доброволци и хора на реда.

Стартът и тази година беше точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглиха участниците в класическия маратон, след тях през пет минути тръганаха тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминаваше по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се изви по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново бягаха сред зеленината на парка, а пред очите им беше и морския хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.

Маратон Варна продължава е част от веригата от атлетически състезания в седмата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български града. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3 април, следвана сега от състезанието във Варна на 8 май и традиционният финал в София на 9 октомври.