Варненският инструктор Илияна Захариева: За мен е удоволствие, когато децата водят родителите си на йога при мен

Излекувала е хора с високо кръвно и холестерол
Спечели златен медал на световно в Индия

29-03

Илияна Захариева от Варна се завърна със златен медал от световно състезание по йога в Индия. В Джаму, по-спокойната територия на щата Джаму и Кашмир, тя получи и сертификат за координатор по йога в Европа.
Илияна е лицензиран инструктор по йога след курс в НСА, има също завършени два специализирани курса в Индия – за учител по йога и йога терапия.
Преди 20 години основава втория клуб по йога във Варна – „SVARODAYA”, което означава възхождение на звука. Предава терапевтична йога и е съдия на състезания в България.
– Г-жо Захариева, как започнахте да се занимавате с йога?
– Беше преди 20 години. Започнах да посещавам занятия по йога. По онова време нямаше толкова много школи. После започнах да чета и такава литература и много лична практика. Записах се в курс за инструктори към НСА и след като се димпломирах, създадох клуб във Варна.

29-05
– С какво ви плени йогата и какво промени във вас?
– Йогата не е магия, а терапия за тялото и духа, която постигаш с личен труд. На мен ми помогна за израстването ми като личност и разширяване на мирогледа. Научи ме на дисциплина, отговорност, да приемам всяка ситуация и хората около мен, да разбирам живота. Това е като една трансформация, в която отначало изживяването е болезнено, а после настъпва покоят.
– В момента с колко души водите занимания и на какво ги учите?
– Около 50 са, в три курса. Моята йога е терапевтична, не спортна, и помага на учениците ми да излекуват здравословни проблеми, поддържа ума и спокойствието си. Правим асани (позиции на тялото), дихателни упражнения и релаксация. В понеделник и вторник работим за гръб и храносмилателна система, в сряда и четвъртък – за равновесие, концентрация и отслабване, в петък заниманието е от крия йога, а събота – комплекс с мудри. При йога е най-важно асаните да са разпределени правилно – коя асана след коя да бъде поставена и колко да се задържиш в нея.

29-02
– Има ли възрастово ограничение в групите ви?
– Не. Има деца, млади и зрели хора, както и възрастни. Понякога майките водят децата си, но за мен е истинско удоволствие, когато децата започват да водят родителите си.
– Доста хора ли сте излекували?
– При мен са идвали хора с различни здравословни проблеми – високо кръвно налягане, висок холестерол, проблеми в гръбначния стълб, автоимунни заболявания. След известен период на практика идват и резултатите. А индивидуалните практики са съобразени с конкретните им оплаквания. Някои от тях вече спряха да идват и се надявам, че работят самостоятелно, което е и целта – хората да се справят самостоятелно след време.
– Как убеждавате учениците си, че това, което им показвате, ще им бъде полезно?
– Йогата е относителна самостоятелност. Учителят показва, а ученикът възприема, пресъздава и практикува. Само от ученикът зависи как ще се получат нещата – какво е чул, какво е видял и доколко е усвоил правилно показаното. Ако той не се захване сам да си свърши работата, няма кой да му я свърши. Практиката е много важна, особено тази, която сам правиш.

29-01
– Вашите ученици спазват ли специален хранителен и питеен режим?
– Няма нищо задължително. Всичко е по желание. Аз мога само да препоръчам здравословно хранене, което включва вегетарианско меню – храна само от нашата земя, поникнала и узряла от нашата вода и слънце.
– След толкова курсове и обучения, на които се ходили, има ли какво още да учите?
– Човек се учи цял живот. Срещам се и общувам с различни хора, уча се от тях, както с доказани специалисти и професори по йога, така и с хора, които току-що са се запознали с йога. От всекиго мога да науча ценни неща. Може и несретникът, който срещнеш на улицата, да ти каже нещо, което да отключи или да обърне разбирането ти за живота.

Страница на Недко Петров