Варненският баскетбол с пет отбора в новия сезон

Цели пет баскетболни отбора ще има Варна през новия сезон. В мъжката Национална лига морската столица ще бъде представена от Черно море-Тича, който е новосъздаден юридически клуб, който замества своя съименник, обявен във фалит. Възпитаниците на Спас Натов ще се съревновават с още осем тима в елита – ЛУКойл Академик, Рилски спортист, Берое, Спартак (Плевен), Ямбол, Балкан, Академик (Пловдив) и Левски. Те ще играят три пъти всеки срещу всеки, след което първите осем се срещат в плейофи. Стартът на мъжкото ни първенство е на 15 октомври, когато „моряците“ гостуват на Берое.
Цели три отбора ще представят Варна във втория ешелон – мъжката „А“ група. Това са няколкократния шампион Икономически университет, вторият тим на Черно море-Тича и Академик. В тази лига са още цели 10 състава Това са миналогодишният шампион Левски – 2, Чавдар (Троян), Академик (София), Делфин, Черноморец (Бургас), Дунав (Русе), Рилски спортист – 2, ЦСКА, Шумен и Видабаскет. Все още не е ясен форматът на първенството, както и кога ще започне, тъй като трябва да бъде регистриран новият УС на БФБ в съда и след това да бъде свикана спортно-техническа комисия, която да утвърди програмата.
Петият варненски тим тази година ще е женският Черно море-Одесос. В надпреварата ще се включат още  Тони 7, Рилски спортист, НСА, Берое Стара Загора, Асеновец 2005, Левски, Монтана, Славия и Балкан. Тази година тимовете, които участват изцяло със състезателки в девическа възраст, ще се класират директно за финалите на тази възраст. През миналия сезон в шампионата участваха осем отбора, но те бяха само в една група. За последно пък втора дивизия при дамите имаше през сезон 2012/2013, когато се играеше Девическа лига. В първата лига тази година ще има само пет  отбора.

Пристанището отново ще помага на Черно море

28_2

Пристанище Варна ще продължи да помага финансово на баскетболния тим Черно море-Тича. Това обяви изпълнителния директор на клуба Борис Стоянов. „За наша радост Порт Варна отново ще ни помага. Помощта ще е по-редуцирана в сравнение с минали години, но ще ни е от огромна помощ. Голямо съдействие за това ни оказа и кметът Иван Портних. Иначе от юни, когато стана ясно, че ще има отбор, до сега всички финансови разходи се поемат от спонсора ни Павлин Николов. Много други фирми също ще ни помагат през новия шампионат – всяка с различни суми, според възможностите си. Това са хора, които са свързани със спорта и в частност с баскетбола“, коментира Стоянов.
Старши треньорът Спас Натов заяви, че подготовката върви добре, но тимът е още далеч от това, което той иска да представлява. По думите му има какво да се иска и от тримата новопривлечени сърби. Наставникът добави, че до 3 седмици се очаква контузените Ангел Нацкин и Веселин Георгиев да започнат подготовка, а малко по-късно да са на разположение и за мачовете.
По думите на специалиста през новия сезон фаворити в Националната баскетболна лига ще са ЛУКойл Академик, Берое и Рилски спортист, както и до известна степен Балкан Ботевград.
Нови състезатели няма да се привличат на този етап, като е възможно единствено да се даде шанс на таланти от школата.
Капитанът Станислав Цонков пък сподели, че отборът се готви с огромно настроение и ако успее да го прехвърли и в мачовете – Черно море ще се радва на добри резултати.
„Моряците“ стартират новия сезон с мач срещу Берое в Стара Загора на 15 октомври, а до третия кръг ще играят още с Рилски спортист и ЛУКойл Академик.
Досега варненци изиграха две контроли, а до началото на сезона им предстоят мачове в Ямбол срещу местния тим на 3 и 4 октомври, както и два спаринга със съгражданите им от Икономическия университет.
Вчера пък баскетболният Черно море-Тича направи грандиозно откриване на детско-юношеската си школа. Неин директор ще бъде старши треньорът на мъжкия отбор Спас Натов. Партньор на подрастващата формация на варненци е асоциация „Докосни дъгата“, а огромна помощ за нея предоставят баскетболните близнаци Деян и Калоян Иванови.
Самото откриване бе в зала „Христо Борисов“. Водещи бяха популярните журналисти от БНТ Камен Алипиев и Сашо Йовков, а за настроението на публиката се погрижиха Мариана Попова, Ангел, който е популярен от дуета си с Моисей, и други изпълнители.
„Общината ни помогна много по отношение на комуникацията с директори по училищата, създаване на групи по училищата на територията на Варна. Помогна ни по отношение на финансирането на дейността на клуба в посока ДЮШ”, коментира изпълнителният директор на клуба Борис Стоянов.