Варненските социалисти номинираха кандидати за депутати

Делегатите на Градската конференция на БСП във Варна номинираха кандидати за депутати. На заседанието, което се проведе в събота в зала „Пленарна“ на общината, варненските социалисти обсъдиха управленската програма на БСП и предлаганите промени в устава на партията, които ще бъдат гласувани на предстоящия в края на тази седмица конгрес на столетницата. Една от поправките предвижда хора с 12 години депутатски стаж да не бъдат отново в листите на партията.
„С избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент поставихме началото на промяна в държавата. Сега сме длъжни да продължим. Предстоящите избори са много важни, защото трябва да поставим ново начало за развитие на България“, каза в доклада си председателят на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов. И продължи: „Живеем в нова реалност и съм изключително доволен, че БСП постави на първо място развитието и възраждането на икономиката като приоритет в алтернативния план за управление на държавата, които ще представим пред хората. Без икономика, която да генерира средства, няма как да има достатъчно финанси за образование, за здравеопазване, за социални дейности“. Пред делегатите Гуцанов, който е и съпредседател на Съвета по икономика, финанси и енергетика към Националния съвет на БСП, очерта част от основните точки залегнали в плана. Сред тях са равномерно развитие на икономиката във всички 28 области на страната,възраждане поне на едно структуроопределящо предприятие във всеки регион, подпомагане на малкия и средния бизнес, развитие на селското стопанство, законови промени, които да задължават големите търговски вериги да продават повече от 50 процента продукция, произведена в България. „В момента около 67 процента от БВП се генерира от услуги, около 17 процента е дялът от икономически дейности и само 5 процента се пада на селското стопанство. Това не може да продължава“, каза Гуцанов. Той коментира още, че БСП планира държавата да се намеси в икономиката, включително чрез създаване на държавни предприятие или такива с процентно участие на държавата, както и развитие на общинската икономика. Заедно с това от БСП са категорични, че ще бъде въведен принцип на професионално управление на тези предприятия, като мениджърските екипи ще се избират с конкурс, а няма да са политически назначени.
Делегатите на Градската конференция гласуваха и кои да са кандидатите за депутати във варненската листа за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори и подредиха списък от 15 души. В първата петица подред са Борислав Гуцанов, проф. Анелия Клисарова, Светлана Такева, Павел Раличков, Христо Боев и Апостол Димитров.
В изказванията си делегатите на конференцията настояха този път депутатската листа да бъде водена от варненец, а не от човек, посочен от централното ръководство. „За да имаме успех, трябва човекът, които ще води тази листа, да е разпознаваем в града, човек, който хората ежедневно могат да го видят, да питат, да поставят проблеми“, бяха част от аргументите в тази посока. В тази връзка делегатите гласуваха и приеха водач на листата да е  лидерът на организацията във Варна Борислав Гуцанов.
Предложенията от националната квота сред които са Корнелия Нинова, Крум Зарков, Ангел Найденов и др., както и от гражданската квота ще бъдат предоставени на вниманието на националното ръководство.
Градската конференция за пореден път потвърди с решение искането си 3-ти Варненски многомандатен район да бъде разделен на два отделни изборни такива – Варна град и Варна област, така както е в останалите два града с районно административно деление София и Пловдив.

Фото архив