Варненската полиция – между зверството на ул. „Струга“ и боя в Каменар

Веселин Златков

В началото на миналата седмица ръководството на Областната дирекция на МВР във Варна свика медиите, за да отчете резултатите от работата си през първата половина на годината. По ирония на съдбата, в същия ден се случиха две неща, които изостриха вниманието към действията на полицаите в града повече от всякакви обобщени статистически данни и анализи.
Рано сутринта на 8 август ул. „Струга“ стана ужасно престъпление. 55-годишна жена беше брутално изнасилена. Появилата се информация от очевидци, че около канала в този район има струпани униформени служители на реда, промени предварителния сценарий на пресконференцията на старши комисар Даниел Пашов. Именно той изнесе първите официални сведения за случилото се. Едно от тях беше, че жената е дала описание на насилника, другото – че само за няколко часа полицията е задържала 10 човека във връзка с разследването.


Докато медиите още обработваха информацията от отчета на областната дирекция за полугодието, до тях започнаха да достигат нови спешни сигнали, този път за струпване на полиция и на тълпа жители на село Каменар. Първоначално от пресцентъра на ОДМВР – Варна, заявиха, че нямат информация по случая, по-късно реакцията промени характера си и се превърна в отказ от коментар. Какво всъщност се е случило в селото, където по-голямата част от жителите са роми, дойде от кмета му, Светослав Райков.


Голям отряд от полицаи, с четири патрулки, с микробус и с мотоциклети, около 13 часа са влезли в ромската махала на с. Каменар и за започнали масово да бият хората. Това съобщи той.
„Това е дискриминация! Комунизмът се завръща и полицията идва и бие ромите! Те ме питат „Защо нас ни бият, българите – не?“, каза с горчивина кметът на Каменар в телефонен разговор с наш репортер. По думите му, така и не станало ясно каква е била целта на акцията, нито път някой е бил задържан при нея. „Дойдоха и почнаха да бият наред – на средна възраст, млади, стари! Имаше една бременна жена, само нея не я закачиха“, разказаха жители на селото пред репортер наш репортер по-късно. На мястото продължаваше да има полицейско присъствие.
Първото предположение, че между изнасилването от същата сутрин и следобедната полицейска акция в Каменар има връзка, дойде от електронното издание на всекидневника „Черно море“. Официално потвърждение за това обаче се получи по-късно. Действително полицейска проверка в Каменар е била във връзка със случая на изнасилването от ул. „Струга“, потвърдиха от пресцентъра на варненската полиция пред Moreto.net . От там обаче уточниха, че още виждайки полицейските служители група мъже се разбягали. Поради тази причина част от тях били задържани и проверени на място. След като у тях не са открити никакви съмнителни вещи, предмети или вещества, били освободени. Тъй като не са отговаряли на описанието, дадено от изнасилената жена, проверката е приключила. Няма и арестувани след това. Първоначалната информация е, че цялата операция е отнела около 15-20 минути. От МВР отказаха да коментират по-нататъшните твърдения на жителите на селото.
От полицията допълват, че във връзка с процесуално-следствените действия след тежкото криминално престъпление на ул. „Струга“ проверки са извършени и в други части на града, основно в ромските махали.
Междувременно, кметът на Каменар Светослав Райков продължи да допълва информацията от другата гледна точка, тази на неговите съселяни. Той уточни, че пострадалите са около 15. Райков каза също, че съветвал да си извадят медицински свидетелства, което да им помогне да търся правата си. Много от тях обаче просто отказали, притеснени, че могат да си навлекат нови неприятности, в това число и още бой. Изясни се също, че в селото била извикана линейка заради побоя, но медицинският екип така и не могъл да прегледа никого на място, защото пострадалите не се съгласили.
През това време, само за три дни, полицията успя да разкрие и задържи предполагаемия извършител на ужасното престъпление на ул. „Струга“. За извършеното изнасилване е повдигнато обвинение на 27-годишния К.П. от Варна. Той е регистриран за различни криминални престъпления. „От ромски произход е, но да не разказвам повече“, това заяви вътрешният министър Владимир Радев в ефира на Нова телевизия ден след задържането на обвинения за изнасилването и на практика чак на петия ден след престъплението и случилото се в Каменар. Относно твърденията, че там полицаи са били роми, Валентин Радев заяви, че хората трябва да съдействат на органите на реда и добави, че когато това не се случва, се налагат по-сериозни действия.
През това време новината както за насилието над 55-годишната варненка, така и последвала разправа с ромите, които явно не са съдействали на полицията, предизвика истинска лавина от коментари в социалните мрежи. Повечето за съжаление бяха крайно расистки, като лайтмотивът на повечето изразени мнения беше „колкото и да са ги били – малко им е“. Направи и впечатление и фактът, че Българският хелзинкски комитет, както и други неправителствени организации, които са чувствителни на тема нарушаване на правата на малцинствата, до момента нямат становище по случилото се в Каменар.