Варненската опера наследи фотоархива на дългогодишен хорист

 

На 20 февруари Дорина Йосифова, преподавател по немски език в ИУ Варна, изпълнявайки последната заръка на баща си, тенора Йоско Йосифов, дари за архива на Варненската опера два големи фотоалбума.


В тях дългогодишният артист хорист на оперния театър, отличен с орден „Кирил и Методий“, е съхранил многобройни фотоси, отразяващи творческата дейност на Варненската опера в периода от 1.08.1955 г. до 6.10.1976 г. В продължение на 21 години Йоско Йосифов акуратно е събирал портретни и репортажни снимки, плакати, програми, отзиви в българския и чуждестранния печат за премиери, фестивали, чествания и турнета на Варненската опера.
В състава на мъжкия хор на Варненската народна опера влизат над 60 певци, сред които: Илко Павлов – баща на сегашния ни диригент Страцимир Павлов; Бедрос Киркоров – баща на поп звездата Филип Киркоров; Денчо Белев – баща на асистент-режисьорката на Софийска опера и балет Вера Белева; Славчо Сакалов – дядо на нашия солист, баритона Свилен Николов, и др.
В женския хор се изявяват около 50 певици, сред които: Нели Божкова, превърнала се в един от водещите европейски мецосопрани, Кammersaengerin на Виенската Щатсопер с над 450 спектакъла на нейната сцена!; Ганка Димова и Бланш Леви, също станали впоследствие солистки; Нели Божова, развила кариера на вокален педагог в София и др.
Ценният архив съдържа и статия във в. „Народно дело“ с макет на така и нереализирания архитектурен проект за нов комплекс за опера и балет във Варна.