Варненец с европейска титла и рекорди в щангите

Христо Христов е шампион с три титли в кат. 94 кг при 15-годишните, с което България спечели шести златен медал на проведеното в полския град Нови Томисл Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки. Варненецът бе безапелационен в кат. 94 кг при 15-годишните щангисти. Христо победи в изхвърлянето със 125 кг, след това вдигна най-много и в изтласкването със 166, което е европейски рекорд. Това му осигури златото в двубоя с общ резултат 291 кг – също еврорекорд.
„Христо направи перфектно състезание и просто разби конкуренцията. Този щангист има голямо бъдеще и се радвам, че още в тази възраст доказва своя потенциал,“ заяви старши треньорът на отбора Иван Иванов.
Личен треньор на Христо Пристов е Живко Николов. Талантът е състезател на варненския клуб Титан с президент Радостин Димитров. За отбелязване е, че Христо много бързо качи категорията. Преди година той се състезаваше на 77 кг, а сега е на 94 кг.
Златото е 11-и медал за младите ни щангисти на шампионата в Полша – само от двубоите България вече има 6 златни, 3 сребърни и две бронзови отличия. Шампиони са Дияна Димитрова, Стилян Грозданов, Ангел Русев, Кристиян Йорданов, Галя Шатова и Христо Христов, със сребро – Ивана Петрова, Надежда Мей и Християн Първановски, а с бронз – Йордан Атанасов и Диян Пампорджиев.
Така България досега спечели два пъти повече медали в сравнение с предишното първенство. Миналата година, воденият от Иван Иванов тим се върна от еврошампионата в Ландскрун (Швеция) с 5 медала в двубоите в същите възрастови групи – два сребърни и три бронзови.

Варна се включва в Национална баскет лига за аматьори

Българско баскетболно общество (ББО) и БФБ, в лицето на президента Георги Глушков, подписаха договор помежду си за сътрудничество относно стартирането на проект за Национална баскетболна лига за аматьори (НБЛА), която през лятото на 2017 година да излъчи шампион на България.
Лигата ще бъде разделена на пет региона в страната, а очакванията да се включат повече от 70 отбора. Регионите ще са Западен (Рила), Северно-Централен (Мизия), Североизточен (Добруджа), Югоизточен (Загоре) и Южно-Централен (Родопи). Шампионатите ще се провеждат по специална наредба изготвена съвместно от ББО и БФБ. Градовете домакини по региони ще са съответно София (Западен), Велико Търново, Габрово и Троян (Северно-Централен), Варна, Добрич и Търговище (Североизточен), Ямбол (Югоизточен) и Пловдив (Южно-Централен).
Целта е развитие на баскетбола във всички региони на страната и неговото популяризиране. Идеята на Националната Аматьорска лига е да даде шанс на всички желаещи да играят баскетбол, да могат да го правят. Заявки за участие в НБЛА се приемат до 1 октомври за мъже и жени на и-мейл nblaballers@gmail.com и на телефон 0888 898 696 – Данаил Милев.

Деян Иванов с 16 точки за Газиантеп

28_2

Варненският баскетболист Деян Иванов и Газиантеп допуснаха загуба в предсезонната си подготовка. В контролата, провела се в Солун, българинът и отборът му отстъпиха на ПАОК с 84:88 след продължение. 205-сантиметровото тежко крило се отчете с 16 точки за новия си тим Газиантеп. От неговите съотборници Анди Роутинс бе най-резултатен с 21 точки.
ПАОК държеше инициативата през по-голямата част от двубоя, но в последните минути Деян Иванов и съотборниците му се вдигнаха на щурм и стигнаха до продължение при 78:78. В добавеното време обаче нервите на гръцкия тим се оказаха по-здрави.