Варненец създаде Omni’s Cool – безплатна платформа за учене на музика

Варненският композитор, аранжор, преподавател и продуцент Цветан Момчилов е един от най-дейните музиканти на местната сцена в последните години. Един от многото негови проекти е в помощ на дистанционното онлайн обучение на начинаещите музиканти. Като част от неговата музикална школа Omni’s Cool той създаде платформа, на която всеки може да учи музика в интернет пространството. Нужно е само желание, защото обучението е напълно безплатно.

„От средата на март до края на май месец 2020 година, когато беше голямото стоене в къщи, ми остана време да помисля отново за тази идея. Исках да създам място в интернет пространството, където безплатно всички желаещи да могат да се упражняват и да развиват музикалните си способности. Платформата е направена да послужи като учебно помагало, не замества уроците по музика, а по-скоро помага на желаещите да развиват въображението си, да се научат да четат нотите и да ги отгатват по слух“, разказа Момчилов.

Онлайн платформата работи отлично за тези, които искат да поставят на здрава основа своето музикално развитие, без значение в кой стил или насока искат да се изявяват. В бъдеще съдържанието ѝ ще се обогатява и усложнява. Ще се появят упражнения за разпяване и кратки видеа, които да помагат на желаещите да развиват певческите си способности. „Всъщност за първи път се вдъхнових да направя нещо подобно благодарение на моят приятел и колега Владимир Джамбазов, който е валдхорнист и композитор. През 2010 той изобрети музикални флаш-карти, които аз ползвам, докато преподавам. Играейки с децата и пишейки точки за всеки верен и грешен отговор, виждайки искрата в очите на децата при печеленето на всяка точка, си мечтаех тайничко и аз да направя нещо в тази посока. Най-важната роля изигра моят приятел Рул Холандер, с когото свирим заедно от много години. Рул свири на саксофон, но също така е и доста добър в правенето на сайтове. За мое щастие проектът беше одобрен за финансиране от Фонд “Култура” на Община Варна. И с тези средства успях да покрия някои разходи относно дизайна на сайта и други. След това получих финансиране и от Национален фонд “Култура”, с помощта на който в следващите месеци ще обогатя и доразвия съдържанието на платформата. Всъщност това са упражнения по солфеж с елементи на игра. Те могат да послужат за подготовката на кандидатстващите в музикалните училища по солфеж в началните класове. Полезни са и за учениците в общообразователните училища и частните школи по музика. Надявам се на платформата да обърнат внимание и самите преподаватели по музика и да я внедрят в учебният процес. Използвайки Omni’s Cool учителите по музика ще обогатят възможностите да преподават по интригуващ начин знания, базирани на информационните технологии. От опита ми като преподавател мога да кажа, че това е един чудесен вариант, тъй като всичко в сайта като учебен материал се случва постепенно по реда на възникването“.