Варненец на важна среща за плажния футбол в Дубай

Бийч сокърът става приоритет на ФИФА за периода 2018-2024 г.

Миналия петък в Дубай се проведе традиционният годишен уоркшоп на темите, свързани с изминалия сезон и развитието на плажния футбол в света.

Най-сериозната новина бе свързана с изявлението на вицепрезидента и отговорник за бийчсокъра във ФИФА Джоан Куско, който обяви, че световната организация се ангажира с амбициозна програма за развитието на спорта в следващия цикъл от 2018 до 2024 г. На събитието присъства и варненския треньор на националния отбор Симеон Христов.

„Промените в ръководството на ФИФА неминуемо ще доведат до преразглеждане на всички състезания под егидата на организацията и плажния футбол не е изключение. Нашият спорт беше подложен на внимателен анализ. Винаги има такива, които харесват нещо, както и такива, които не го харесват. Президентът на ФИФА Джани Инфантино присъства на Световното първенство в Бахамските острови, а добрата новина е, че той се влюби в нашата игра. Той даде висока оценка на плажния футбол не само защото е атрактивен и има развлекателен елемент, но също така отбеляза огромния професионализъм на играчи, треньори, съдии и всички, които участват в мероприятието“, каза Куско.

В момента 135 страни-членки на ФИФА подкрепят и развиват плажен футбол, толкова са те и във футзала. „Миналата седмица на среща на съвета на ФИФА, която се състоя в Калкута, бе решено плажния футбол да е 100% от мероприятията под егидата на ФИФА и ще бъде част от програмата за приоритетно развитие, която обхваща периода 2018-2024. Успяхме да потвърдим също така и провеждането на Световната купа през 2019 г. и на всеки две години след това. През октомври 2019 г. в Сан Диего ще бъдат първите световни плажни игри, където плажният футбол ще бъде едно от основните събития. Всичко това ни доближава до влезем в олимпийската програма“, довърши експозето си Джоан Куско.