Варненец лети над водата с нов тип сърф

 

Сърфистът от Варна Кристиян Ивковски е първият човек на Балканите и в Източна Европа, който подкара фоил. На видеото, което Ивковски публикува в социалната мрежа, се вижда как той тръгва за шоуто си от бившия рибарски плаж и после лети над водата в морето край фарватера във Варна. Фоилът е подарък на Кристиян от неговия спонсор Петър Морчев, който е собственик на „Сърфклуб“ (Бургас) и сайта surfshopburgas.com. Струва 2200 евро и е от карбон.
„В целия свят фоиловете в серийно производство са само три. Единият е в Япония, а другите два са на Роберто Ричи в Италия. Единият на Роберто вече го подариха на мен и станах първият сърфист на Балканите и в Източна Европа с такава придобивка. Иначе много фирми правят фоилове за свои състезатели и ги разработват тестово, а до една година планират да ги пуснат и в серийно производство“, разкри за Петел Кристиян. Той допълни, че навремето фоилове е имало под кометите като перки, а сега са на яхти и катамарани, дори и на „Оптимист“.
„Има вече и престижни международни състезания. Наскоро за купата на Америка Нова Зеландия победи домакините със 7:1 гонки“, допълни Кристиян. Последният обясни и кои са предимствата на фоила пред сърфа: „Фоилът изглесирва (лети) във водата на слаб вятър, докато сърфът само на силен.“
Фоилът на Кристиян е с мачта и две крила – задното е като стабилизатор, а предното те изкарва над водата на принципа на крилете на чайката – както тя стои, така изведнъж вятърът я вдига и набира височина.
„С фоил е по-емоционално, забавно и интересно. С него летиш на слаб вятър, както чайката лети над водата. С фоил има-няма вятър, съм в морето. Влизам, когато си поискам. Докато със сърфа това е немислимо, защото трябва да чакаш задължително силен вятър“, каза още Ивковски. В момента той разучава фоила си и се стреми постепенно да става по-добър.
„Вчера карах два часа, днес три. Утре и в близките дни ще са далеч повече. Искам да участвам в международни състезания, а след година и на такива у нас. Спонсорът ми продава фоилове. Не всички са скъпи като моя. Алуминиевите например струват 1000 евро. Убеден съм, че много българи ще се запалят, тъй като удоволствието и изживяването си струват“, завърши Кристиян.