Варненец е първият български баскетболист в Южна Америка

Сашо Янев стартира ударно в Аржентина, класира отбора си на финал

Варненецът Александър Янев стана първият български баскетболист, който играе в Южна Америка. 24-годишният състезател си уреди преди броени дни трансфер в аржентинския Кориентес и още в първите си двубои бе в основата на класирането за финала в Лига Судамерикана. Българинът, който през миналия сезон стана шампион на Австрия, бе с основен принос за трите победи в полуфиналната група. Във финала на надпреварата Янев и Кориентес ще се изправят срещу БРБ Бразилия. В серията се играе до две победи от три двубоя, които ще се проведат на 3, 9 и 10 декември.
„Когато разбрах, че отбор от Аржентина има интерес към мен, в първия момент не мислих, че може да е вярно и не го приемах насериозно. На следващия ден получих договора, но още не можех да повярвам. Докато не видях билета си за Буенос Айрес, си мислех, че нещо няма да е наред и всичко ще е само една мечта. Имах доста оферти това лято от Австрия, Гърция, Полша, Германия, но все нещо не ми допадаше, а и агентът ми Йорго Патапатиос ме  успокояваше, че наближава най-добрата оферта за мен и просто трябва да имам малко търпение“, сподели пред „Народно дело Седмицата“ младият баскетболист.

28
Сашо е категоричен, че ще се възползва от този шанс: „Никога не ми е идвало наум, че мога да стигна чак дотук в кариерата си и да играя на другия край на света. Птиченцето ми е кацнало на рамото и от тук нататък всичко си зависи единствено само от мен“.
Новият му отбор е съставен предимно от аржентинци плюс двама американци. Варненецът разкри, че повечето от съотборниците му са на възраст над 28-30 години, с много опит и той е най-малкият в тима. Смята, че това ще му послужи като допълнителна мотивация, освен че е чужденец.
Сезонът в Аржентина е много дълъг, а първенството – доста оспорвано. Разделено е на Северна и Южна конференция, а след това се оформя обща група от 18 тима, които играят по два пъти всеки срещу всеки. Следват плейофи. Така може да се стигне до 70 двубоя през сезона. Отделно са мачовете за Лига Судамерикана, чийто финал предстои. Освен аржентинци, в местните клубове играят американци с добра кариера от Европа.
„Не мога да направя сравнение на аржентинското с българското или австрийското първенство. Тук баскетболът е доста различен. Разчита се на физиката и контакта с тяло. Скоростта се търси след това, а в Европа е обратното“, разкрива Янев.
Той призна, че е бил посрещнат много топло от съотборниците си. В началото е имал нормалните проблеми с часовата разлика и е ставал в 4-5 ч. сутринта. „Кориентес е град, който има два отбора в Лигата и е голям колкото Варна. Има огромна река, която в момента е плаж. Сезоните са наобратно и сега тук е лято, а температурите не падат под 30 градуса. Условията са чудесни, живея в апартамент, имам кола, осигурени са ми обяд и вечеря. Залата ни е по-малка, но винаги е пълна. Тук всички обичат спорта. Естествено №1 за тях е футболът. Неслучайно има 10 канала, по които той върви нонстоп по 24 часа“, казва още баскетболистът.

Сигурен е, че родният му Черно море ще вземе медал

Barquisimeto, Venezuela - 18 de noviembre de 2015- Partido entre San Martín de Corrientes (Argentina) vs Franca Basketball Clube (Brasil) de la Liga Sudamericana 2015. (photo: José Jiménez Tirado/FIBA Americas)

Сашо Янев е сред най-успешните юноши на Черно море от последните няколко години. След като стана шампион на Австрия, през лятото той проведе част от подготовката си именно с родния клуб. „Въпреки че ще разчита само на един чужденец, Черно море има големи шансове за медали. Начело със Спас Натов в отбора играят момчета, които ще излязат винаги за победа, въпреки всичко. Залата във Варна винаги е пълна, което помага много в домакинските мачове и вярвам, че победите им предстоят. Само да са здрави всички. Играх първите няколко мача в това първенство за Левски 2014, който е един млад, талантлив и различен отбор в Лигата. Идеята е от там да излязат бъдещи силни баскетболисти, които в момента имат шанс да натрупат повече игрови минути и да защитят доверието на треньора. Радвам се, че бях част от екипа им и пожелавам успех“, каза 24-годишният състезател.
Той смята, че българското първенство тази година е малко по-слабо от предните два сезона. „Затова си има причина. Дали тя е в заминаването на добри българи в чужбина, или в по-слабите чужденци, които са привлечени, не знам точно, но това ще продължава и занапред. Нормално е българските играчи да искат да играят навън. За по-добро развитие, за по-добри условия и за по-добри договори. Въпреки че доста хора ни упрекват, често навън сме по-оценени, отколкото в нашата си страна. Факт“, смята Янев.

От година е разделен с волейболна националка

От почти година варненският баскетболист е разделен с волейболната ни националка Христина Русева. Двамата имаха дълга връзка, която обаче често преминаваше пред скайпа, тъй като играеха в различни точки на света. Най-хубавото е, че Янев и Русева успяха да запазят отлични приятелски отношения след раздялата.
„Ще стане една година, откакто с Хриси не сме заедно. За нашето по-добро бъдеще и това постоянно разстояние, което ни делеше всяка година, решихме занапред да не сме заедно. Сега сме млади, имаме кариери пред нас и нито тя, нито аз ще се лишим от спорта, за да сме заедно. Останахме си приятели. Аз лично страшно много я уважавам и се радвам, че бяхме заедно в една част от живота ни. Постоянно следя как се развива и се радвам за нейните успехи“, сподели Сашо.