Варна, ще оставиш ли женският Черно море Одесос да фалира?

Венци Гечев търси на пожар 20 000 лева, за да спаси сезона
Родители са единствените спонсори на талантливите баскетболистки

Визитка

Женският Черно море Одесос е сдружение с нестопанска цел в обществено полезна дейност. В клуба тренират деца от първи до дванадесети клас, които участват в междуобластни, зонални и републикански първенства. Някои от тях напредват твърде бързо в своите развитие, правят впечатление на селекционерите на националните отбори и са включени в тях.


През последните години в националните гарнитури на страната в различните възрастови групи бяха включени и участваха на европейски първенства: Радина Кордова, Надежда Иванова, Борислава Христова, Юлияна Вълчева, Сюлибе Мехмедова, Мария Камбурова, Ива Костова, Валентина Христова, Елица Желязкова и Янина Тодорова.
Най-големият успех е при 20-годишните на Борислава Христова. Като капитан на националния отбор, тя получи приза за MVP – най-добър играч на европейско първенство, стана голмайстор – средно по 27 точки, и бе включена в символичната петорка на европейското.
На държавни първенство при 12-, 14-, 16- и 18-годишните през последните осем години Черно море – Одесос има 9 шампионски титли и още толкова втори и трети места.

Спомените за силен женски волейбол и хандбал във Варна вече избледняват. Скоро обаче може да се окаже, че морската столица ще остане без представителен тим в колективните спортове при дамите, тъй като ножът е опрял до кокала в баскетболния Черно море Одесос.
Много пъти през последните години този клуб, който донесе на Варна куп медали, купи и спортна слава във всички възрасти, бе заплашван от фалит. Но никога не е бил толкова близо до него, както сега.
„Вече нямам възможност да издържам клуба, а и никой във Варна не ни помага. Единствените ни спонсори в момента са родителите на състезателките, които поемат разходите за домакинствата и гостуванията ни“, откровен е пред „Народно дело Седмицата“ треньорът Венци Гечев. Последният смята, че е правилно спортовете в града да бъдат равнопоставени при разпределението на парите от общината.
„Не е редно един отбор в колективните спортове, който играе 60-70 мача на година, да получава същата субсидията като индивидуалните спортове, някои от които имат само по 2-3 изяви годишно. Казвам го добронамерено и единствено, за да има справедливост“, допълни Гечев.
По груби сметки до края на сезона на неговия клуб са необходими 20 000 лева. Около 7000 лева са нужни на жените, за да завършат първенството в „А“ група и да участват във финалния турнир. До този момент талантливите баскетболистки на Гечев, макар и в девическа възраст, са лидер след 12 победи и 2 загуби. Остават им още 4 срещи.
Ако отборът не продължи участието си, се губят парите от Министерството на младежта и спорта, а девойките ще бъдат лишени от участие във финалния турнир, където със сигурност ще спорят за златото.
На финали ще участват през май и юни и всички останали формации на клуба – момичета до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години.
„Отправям горещ апел към варненската общественост за финансова помощ според възможностите. В момента сме в безизходица и подлагаме на опасност да провалим многогодишния труд на близо 130 баскетболистки от няколко поколения“, завърши Венци Гечев.