Варна чества Съединението, гражданите си останаха по домовете

3 - Siedinenie2

С поклонение и шествие Варна отбеляза тържествено годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По традиция честванията започнаха пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на сградата на Държавния архив. Мястото е исторически свързано с датата 6 септември, защото именно тук е произнесен официално актът на Съединението.

3 - Siedinenie3
Към 13 ч. на 6 септември 1885 г. от двореца Сандрово, препускайки с файтон, във Варна  пристигнал княз Александър І Батенберг. Той влязъл забързан в сградата на варненската поща и останал там до 16 ч. В 16, 30 ч. излязъл пред множеството, събрано пред пощата, и казал: „Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!”, след което изпратил телеграма до руския император, искайки неговото покровителство. Този акт на възвестяване на Съединението от сградата на Варненската поща станал повод за въодушевено изпращане на княза от населението на почти целия град.
Честванията във Варна продължиха с шествие до сградата на общината, където се издига паметникът на героите от Сръбско-българската война. За съжаление, освен официалните лица, представителните военни части и активисти на политически партии, тази година в празника се включиха твърде малко граждани.