Варна се поклони на гроба на великия Капитан Петко войвода

 

С църковен и военен ритуал миналата на старите гробища във Варна беше почетена паметта на един от най-тачените герои на българския народ – Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, останал завинаги в съзнанието ни като легендарния Капитан Петко войвода.
Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна, където изживява последните 20 години от бурния си живот. Честването беше организирано от местното Тракийско дружество и Съюза на офицерите от резерва и се проведе с активното участие на общината и Военноморските сили.


Освен официалните лица, които присъстваха на поклонението, на гроба на Петко войвода венци и цветя поставиха и много обикновени варненци, които винаги ще помнят бореца за свобода, почитан и далеч зад пределите на България.
„Капитан Петко войвода е един от най-ярките и прославени поборници за народна свобода. Той остави неизлечима следа в българската памет. Днешното поклонение е пореден знак, че помним и тачим своите герои, че историческата ни памет е съхранена. Капитан Петко войвода е един от символите на българската храброст и мъжество, на непреходното българско родолюбие“, каза в словото си Румяна Вълчева, председател на Тракийското дружество.