Варна продължава да е столица на ретро ралитата

 

Към проявите има все поголям интерес от ентусиасти и от други градове

Поредната година със сериозен брой прояви с ретро автомобили изпраща Варна. През 2019-а Нептун мотор спорт, авто мото ретро клуб Варна и СБАВарна отново събраха в морската столица любителите на класическите возила. Основните стартове бяха четириралиЗлатни пясъципрез май, ралиНептунпрез юни, августовскияВарненски автомобилен събориОбиколката на Варна„, която се проведе на 30 ноември. Към тях трябва да прибавим още откриването на сезона през март с автопоходМорски бриз„, както и автопоходЕсен„. Също така тази година след дълга пауза бе възстановен атрактивния Конкурс за елегантност. Като прибавим и традиционните Годишни автомобилни награди през януари, събитията стават цели осем.

Основниятдвигателна тези прояви Орлин Пенев уточни, че в другите градове се прави по едно рали на година, а в София са наймного две.

Следваме програмата си стриктно, като целта е бавно, но стабилно да увеличаваме нейното качество. Вече 25 години се стараем да поддържаме тази страст. За това са нужни основно знания и пари. Първото го имаме, а второто потрудно се намира, но не се отказваме„, каза заНародно дело СедмицатаПенев.

Той е доволен, че към проявите има сериозен интерес и все повече нови участници. Стабилно присъствие във варненските ралита има от найновия ретро клуб в РазградАбритос, а все повече ентусиасти идват и от Бургас, въпреки че и там се организират подобни събития. Също така се увеличават и заявките от Добрич и Шумен.

Тази година сред участниците имаше уникални екземпляри. Пенев отличи един от тяхБМВ 2300 на бургазлия. „Включи се в Обиколката на Варна. Моделът е някъде от 1972 г. и е предшественика на седма серия. Хубав, добре реставриран и отлично поддържан автомобил. От варненските много атрактивни са тези на Костадин Павловамерикански автомобили от ерата на големитекрайцерис огромните каросерии, с перките отзад„, сподели Орлин Пенев.

От 2010 г., когато Тодор Славов стана трети при младежите на Световния рали шампионат, традиция е варненски състезатели, които са шампиони в скоростните дисциплини, да идват наОбиколката на Варнаи да ги представят пред арката. Тази година това бяха Йордан Атанасов и Янаки Янакиев, които спечелиха за трети път Балканския рали трофей.

 

Градът е приел 72 състезания от 1996 г. насам

Точно 72 ретро ралита са организирани от 1996 г. досега във Варна от Нептун мотор спорт, авто мото ретро клуб Варна и СБАВарна, разкри Орлин Пенев. Именно това постоянство спомага повече участници да се записват в клуба, а също и от други градове да идват и включват в проявите. През тази година в състезанията са участвали средно по между 20 и 30 автомобила.

Новото, което тази година успяхме да направим, е, че наОбиколката на Варнаимаше съпътстващо ралис електрически автомобили, които в Европа се правят по абсолютно същия правилник като ретроралитата, но те са си в отделно класиране и се водят катоекоралита„. Участниците там са организирани в електромобилен клуб Варна. Бяха много ентусиазирани и правим планове за градски шампионат за еко коли. Смятат да участват и на другите ретроралита, доволни са, харесва им, така че ще се разширяваме. На Запад това е стандарт да се комбинират в една организация две или три ралита, които са по един и същи правилникеднакво измерване, съдии и т.н.“, разкри Пенев.

Той призна, че голямата цел през 2020 г. ще бъде класик ралиЗлатни пясъцида стане международно. Вече има запитване от участник от Сърбия, който е бивш автомобилен състезател, като ще бъдат поканени и ретро ентусиасти от Гърция, Румъния и други държави.

 

Кметът връчи Балканския трофей на Данчо Атанасов и Янаки Янакиев

На специално тържество в Юнашкия салон кметът на Варна Иван Портних връчи Балканския рали трофей на автомобилния екипаж Йордан Атанасов и Янаки Янакиев. Те печелят този ценен приз за трета година и втора поредна (2016, 2018, 2019 г.). Церемонията се състоя в Юнашкия салон в присъствието на много гости, приятели, партньори и близки. Кметът благодари на двамата състезатели, на техните приятели и партньори. Янаки и Данчо си пожелаха нова кола за следващия сезон, колкото и нереално да звучи.

Първият трофей, който пристигна във Варна през 2016 г. Янаки и Данчо връчиха за музея на спортаЮнашкия салон”, чиято колекция се обогатява постоянно