Варна през 2015-а, видяна през обектива

Януари

1 delva
В началото на годината при ремонта на центъра от земята се показа любопитна находка. Делвата се превърна бързо в сензация и предизвика нови разкопки, при което беше открит входът на крепостната стена на древния Одесос от VI век. Въпреки многото идеи как историческите пластове да бъдат показани пред варненци и гостите на града, в крайна сметка те бяха заровени отново. Междувременно срутване в изкопа повреди древната делва.
Фото Румен  Сарандев

Февруари

2 Protest
Варненските социалисти организираха поредица от протести срещу безпринципната политика на управлението на ГЕРБ и коалиционните им партньори. Едно от най-неприемливите решения за БСП беше тегленето на 16 млрд. лв. заем.
Фото Румен Сарандев

Март

3 Pozhar
Тролей на общинската фирма „Градски транспорт“ изгоря като факла на Аспарухов мост. За щастие, при инцидента нямаше сериозно пострадали хора. Причината се оказа проблем в електрическата система. Престарелият тролей беше използван от общинския превозвач за превоз на пътници въпреки доставката на нови превозни средства.
Фото Веселин Златков

Април

4 Hotel Veronika (3)
Четирима строителни работници загинаха, след като хотел „Вероника“ в  Слънчев ден рухна. Трагедията се случи при събарянето на сградата, с цел обновяването на курорта. На отговорните за случилото се бяха повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.
Фото Румен Сарандев

Май

5 Svlachste
Неукрепената част от ската на Морската градина над крайбрежната алея се свлече и спря достъпа на автомобили и пешеходци до морето в района под спирка „Почивка“. След спешни мерки движението на коли към плажа беше възстановено. Станчовата алея в Морската градина все още е затворена, макар че мнозина нарушават това ограничение.
Фото Веселин Златков

Юни

6 Chajka
Жителите на жк „Чайка“ се разбунтуваха срещу приемането на нов план за квартала, който разрешава допълнителното му застрояване. Те протестираха дни наред и поискаха общинският съвет да отмени решението си. След като това се случи, съдът реши, че отмяната е незаконна и в крайна сметка приетият подробен план остава в сила.
Фото Румен Сарандев

Юли

7  Antrax
Смъртен случай на човек, починал от антракс, вдигна на крака институции и изплаши цяла Варненска област. Разследването на случая показа, че месото на кравата, от която тръгна заразата, може да е стигнало до магазини и ресторанти. Последваха сериозни мерки за дезинфекция и овладяване на паниката.
Фото Румен Сарандев

Август

8 Maxuda
След дълги години говорене и никакви действия, община Варна направи първите крачки за разрушаването на незаконните постройки в ромската махала „Максуда“. Разчистването започна, след което спря заради обвинения в нарушаване на човешките права. От  общината обещаха разчистването да продължи, но това така и не се случи.
Фото  Румен  Сарандев

Септември

9 Katastrofa
Войната по пътищата взе много жертви и през 2015-а. Една от най-жестоките катастрофи за Варна и региона стана на пътя за Бургас около Старо Оряхово. В нея смъртта си намериха четирима души.
Фото Росен Добрев

Октомври

10 kmet
Кметът на Варна Иван Портних спечели местните избори и остана за нови четири години на поста си. Мнозина предричаха балотаж, но категоричните предпочитания на гласувалите варненци му бяха достатъчни и за победа от първи тур. Портних обеща темпът на обновяване на Варна да не спада.
Фото Росен Добрев

Ноември

11 Aleja
Варненските велоалеи се превърнаха в нарицателно понятие за зле планираната и свършена работа, при това не само в България. Самите велосипедисти в града ги определиха като неизползваеми. Най-фрапиращото е колко са тесни на места новите трасета за колоездачи.
Фото Веселин Златков

Декември

12  Elha
В края на годината Варна започна отрано да се готви за празниците. След като всеки голям празник през годината беше използван за фойерверки и светлинни спектакли, общината организира заря и на Никулден. Поводът беше включването на светлините на градската елха и на коледната украса по улиците.
Фото Веселин Златков