Варна почете паметта на Никола Вапцаров

75 години от смъртта на Никола Йонков Вапцаров бяха отбелязани в края на миналата садмица в едноименното Висшето военноморско училище. Венци и цветя пред паметника на поета положиха кметът на града Иван Портних, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, зам.-областният управител Петър Манчев, ръководители на учебни заведения, представители на морската индустрия, бивши началници на ВВМУ, офицери, преподаватели, курсанти и студенти, съобщи общинският информационен сайт Live.Varna.bg.

 
На 23 юли 1942 г. един от най-великите български поети е разстрелян Никола Вапцаров заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие около 60 от тях стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП. Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война, и за организиране на дейност, целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. Вапцаров е арестуван на 4 март и след мъчения в ареста признава за нелегалната си дейност. При обиск в дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други доказателства, уличаващи го в конспиративна дейност. На 6 юли 1942 г. започва процесът. Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията си, дадени при разследването. Молба за помилването му е представена на Борис III, но бива отклонена.
Никола Вапцаров остава завинаги свързан със Варна, защото през периода 1926 – 1932 учи в Морското машинно училище. Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа, превърнало се във вдъхновение за едни от най-красивите му стихове. При завършването на училището е произведен в ранг офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

Фото Live.Varna.bg