Варна почете паметта на Капитан Петко войвода

Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, и полагане на венци и цветя Варна отбеляза 116 години от смъртта на Капитан Петко войвода. На поклонението пред паметника на войводата на централни гробища присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, районни кметове, представители на тракийските дружества от цялата страна, ученици от варненското ОУ „Капитан Петко войвода“, граждани и гости на града.
Панихидата беше организирана от Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Варна.
През май 2011 година Петко Кирков Киряков – Капитан Петко войвода, бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Варна“.

23 - Kap.Petko 2
В края на Руско-турската война Капитан Петко войвода гостува в Русия на ген. Скобелев – по негова покана. Там генералът го представя на император Александър II, като императорът му дава още веднъж званието капитан за участието във войната и го наградил с Георгиевски кръст за храброст и подарявайки му имение в Киевска губерния.
Около година се повъртял в губернията, след което я продал и се върнал в България. Но когато стъпил на българска земя, не му позволили да продължи към целта му – Източна Румелия за това остава за малко уж във Варна
Самият той се определя като „заточеник във Варна“. През 1892 г. бива заподозрян, че развива антистамболовска дейност и готви покушение срещу министър-председателя. Бива арестуван и изтезаван лично от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Не е бил изкаран пред съд и без присъда е заточен в стария турски участък до Римската кула до 1894 г. След като излиза, става учредител и член на настоятелството на тракийското дружество „Странджа“, което 56 години след смъртта му ще изпрати искане за създаване на паметник в негова чест. Във Варна живее 20 години, ръководи дружеството до последните си дни. На 7 февруари 1900 г. на 55-годишна възраст почива от рак на стомаха. Погребват го в старите варненски гробища.

Фото Live.Varna.bg