Варна Крематориум: Най-модерният на Балканите, място за достойно изпращане на покойните във Вечността

 

 

Варна вече има своя крематориум, чието създаване отне 12 години. След дългото чакане, траурният център е вече завършен и работи. Така морския град има възможност за извършване на траурна услуга, към която интересът в България расте изключително силно и бързо в последните години.

В древността кремацията на починалият е била разглеждана в много култури като форма на погребение, предлагано от религията. Тя е трябвало да отвори пътя на душата към царството на мъртвите, като същевременно да предотврати завръщането на смъртта. Изгарянето на тленните останки е била привилегия на знатните и богатите покойници. Днес повече от една трета от починалите в Европа са кремирани, 50% в САЩ и около 90% в Азия. Ако България изостава по някакъв начин от тази световна тенденция, това е защото досега липсваха достатъчно места, които да дават възможност тленните останки на покойниците да бъдат превърнати в прах.

Появата на Варненския крематориум не е просто още една възможност това да се случи. Той предлага кремация, която е на изключително високо ниво. Този траурен център не е просто най-модерния в България, той е крачна напред от аналозите си в Европа.

Специфичното при технологията, използвана в него, е стопроцентовата гаранция, че в урната, която получават близките, е единствено и само прахта от костите на починалия. При повечето опечалени съществува съмнение по отношение на съдържанието в урните. Във Варненския крематориум това е технологично невъзможно, тъй като целият процес е напълно автоматизиран.

В пещта влиза само един ковчег, изгарянето става на два етапа и това, което остава след него, са само костите на починалия, които се превръщат в прах. Те се поставят в урна, като крематориума предлага богат каталог от подобни хранилища с различни форми, цветове и орнаменти.

Самите урни са германско производство. В тях се поставя и уникална шамотна плочка, която е идентификационен номер за прахта от тленните останки на кремираният покойник. Опечалените могат да бъдат напълно сигурни, че държат в ръцете си всичко, което е останало от техния обичан близък след края на земния му път.

Кремацията разбира се не е само технология, тя е и съкровен ритуал, затова и Варненският крематориум предлага възможно най-подходящите условия за пълноценна и паметна раздяла с покойниците. Той разполага с наистина впечатляваща и просторна ритуална зала, оборудвана с модерна мултимедия. С помощта на звук и визия в нея се създава атмосфера за последно сбогом с починалия и припомнянето на неговия жизнен път. Опечалените имат възможност да изпратят своя близък до последната му крачка към Вечността (*вижте видео в края на публикацията).

Спокойната и изискана зала за раздаване пък вдъхва усещането за близост и съпричастие между хората, събрали се заедно по тъжен, но неизбежен за всеки човек повод.

Комплексът на Варненския крематориум се допълва и с красива паркова част, в която са разположени колумбарийни стени. В тях могат да бъдат поставени урните, а мястото е оформено с всичко необходимо за тези, които искат да почетат паметта на напусналите този свят близки.

„Беше ни мечта да направим нещо красиво и уникално, макар че сферата на дейност е непривлекателна. Когато става въпрос за смърт, хората се настройват негативно, защото мислят за нещо, което никой не иска да го сполети. Но това е част от живота – човек се ражда, човек умира. Ние искахме да направим така, че хората да изпращат близките си по достоен начин“, каза управителят на фирмата „Крематориум Инвест“ ООД Кирил Стоянов.

Варненският крематориум работи с всички траурни агенции, както и с общинските обредни фирми и предприятия. Комплексът се намира на Гробищен Парк Запад (с. Тополи, Община Варна).