Варна като в 90-те: Килър уби хладнокръвно бизнесмена Тинко Георгиев

В 90-те години ли се връща Варна.
Този въпрос си задават жителите на града, в който се случи нещо позабравено – жестоко поръчково убийство, извършено с брутално хладнокръвие.
Жестоката екзекуция на 65-годишния хотелиер и бизнесмен Тинко Георгиев стана минути преди 17 часа в сряда и вдигна на крак полицията, която блокира изходите на Варна. В града дори и в пика на летния сезон не е имало такова огромно задръстване заради завардените улици, но убиецът така и не беше заловен.
Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за предумишлено убийство срещу неизвестен извършител. Според криминалисти две охранителни камери на триетажната кооперация на ул. „Хан Крум“, където живее жертвата, са заснели килъра. Той е бил мъж, облечен с палто, имал мустаци и носил шапка с козирка.
Надупчил е на решето хотелиера и вероятно е използвал заглушител, защото никой от съседите не е чул изстрели. Извършителят на мократа поръчка не се е поколебал да действа само на 100-150 м от ОД на МВР във Варна. В съседната кооперация живее шефката на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, а през улицата са Арменската църква и едно от най-големите училища в града. Взлом е нямало и вероятно жертвата е познавала своя екзекутор, за да го допусне до дома си.

4-6
Първа младата съпруга на бизнесмена е открила тялото му и сигнализирала на тел. 112.  В четвъртък вечерта през полицейския кордон пред блокчето премина само руса млада жена с малко момиченце, която отпраши с един от джиповете в двора. Според съседи семейството имало малка дъщеричка, а Тинко имал и голям син от друг брак. Комшиите обаче не го познавали добре, защото бил затворен. В кварталния магазин виждали само жена му, която пазарувала солидно и правела добър оборот.

4-1
Стрелецът още се издирва
Наглото убийство на ул. „Хан Крум“ на хотелиерa Тинко Георгиев е извършено пред очите на дете на възраст 5-6 години, твърди Varnautre, позовавайки се на свои източници. Малко преди 17 часа килърът позвънил на вратата в дома на Георгиев. Отворила съпругата му, която била избутана от мустакатия убиец, който нахлул в дневната. В нея Тинко стоял във фотьойл, а до него си играело детенцето. В стаята е била и бавачката на малчугана. Въпреки присъствието на толкова хора в помещението, убиецът не се поколебал и стрелял в главата на Георгиев, след което избягал от местопрестъплението.
Продавачка от близък магазин до кооперацията, станала сцена на убийството, разказа, че Георгиев често посещавал търговския обект заедно с малко дете.
Тинко Георгиев има голям син и дъщеря на 19 години. Преди няколко години убитият претърпял тежка катастрофа. След нея той е развил диабет. Доскоро жертвата е ходела с двама души охрана, но преди известно време ги е освободил. Точно преди убийството Георгиев се е прибрал от среща с човек, свързан с прехвърлянето на един от своите хотели, в резултат на съдебни спорове.
Убиецът на Георгиев все още не е задържан. От полицията отказват да разпространят описание на извършителя, защото то било част от процесуално-следствените действия.
Двама полицаи пазеха от сутринта къщата на убития бизнесмен Тинко Георгиев във Варна. Явно те чакаха следователи, които да търсят улики в казаните за боклук, които преливаха и нарочно не бяха изпразнени от почистващата фирма. Единият от униформените настойчиво гонеше клошарите, които налазиха препълнените контейнери, да не ровят в тях.
Според съседи убиецът е бил с брада и мустаци и вероятно е хвърлил маскировката си някъде наблизо. За това беше завардена и съседната улица „Княз Дондуков“, а голяма част от отсечката на улица „Хан Крум“, на която е къщата на Георгиев, остава затворена от полицейски ленти. Не работеше и култовият бар до самата къща на убития.

4-2

От прокуратурата изпратиха официално становище

„Окръжната прокуратура във Варна ръководи образувано досъдебно производство за предумишлено убийство на 65-годишния Тинко Г. срещу неизвестен извършител – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9 от Наказателния кодекс. На 16 декември 2015 г. минути преди 17 часа на тел. 112 е получен сигнал за извършено тежко криминално престъпление в частен дом на ул. „Хан Крум“ във Варна. Случаят е докладван на дежурния прокурор в Окръжна прокуратура във Варна и са започнали неотложни действия по издирване и разкриване на извършителя. Разследването продължава“, се казва в съобщението на прокуратурата за убийството.

Полицията проверява от врата на врата

Полицията във Варна проверяваше буквално от врата на врата в центъра за информация във връзка с убиеца на Тинко Георгиев.
Вероятно е  имало насока в коя посока е поел убиецът, предполагат живеещи в някои от проверяваните адреси. Възможно е да има записи от камери, каквито в района на Гръцката махала има почти на всяка къща.  Разбира се, това са само хорски приказки. Разследването продължава с пълна сила в този момент.
Два дни на входно изходните артерии на града имаше КПП-та. Около Тинко Георгиев излизат все повече данни във връзка със сделки с имоти, в които е участвал.
Родом е Добрич.  Той започва своя бизнес с търговия на зърно, след това започва бизнес с недвижими имоти. Има два хотела на Златни пясъци, както и на Албена. Бил е в отношения с представители на ъндърграунда, както и с известни представители на бизнеса и властта.

Пистолетът бил със заглушител

По времето на самото убийство не са се чули изстрели, което означава, че се е стреляло със заглушител. Все още не е намерено оръжието от екзекуцията. Появи се информация, че съпругата на Георгиев е била в дома му по време на убийството, като самата тя е подала сигнал за тежкото престъпление. Взлом няма. Колата на сина му стоя няколко дни пред къщата.
По информация в различни медии през годините, мъжът е натрупал парите си първоначално с търговия на пшеница. По-късно инвестира в недвижими имоти край морето. Така с течение на времето се сдобива с хотел в Албена и още два на Златни пясъци.
Справка сочи, че бизнесменът е водил различни имотни дела.
Негови съседи от ул. „Хан Крум”, където е живял до момента, споделят, че не го познават много добре, особено историята на семейството му.

Версии: Убит заради 15 милиона лева

Бруталното убийство на ул. „Хан Крум“ на хотелиерa Тинко Георгиев е заради 15 млн. лева. Килърът е бил дегизиран с брада, мустаци и шапка с козирка. Мократа поръчка е дадена от лице, което в момента се издирва от Интерпол. Това е основната версия, пише „Телеграф”, позовавайки се на свои източници.
Трябвало е в сряда да изповяда при нотариус сделка с имот. Няколко куршума го застигнали само часове преди да подпише продажбата на хотела си в Златни пясъци, съобщава „Труд“. С парите смятал да се разплати с доставчици на стоки и услуги, към които влачил дългове още от летния сезон. Но според друга версия, просто е искал да се отърве от хотела.
Според запознати бизнесменът признавал, че е бил отвлечен в края на 2004-а от хора на наркобос и принуден да му го прехвърли. След дълга съдебна сага Георгиев си върнал ваканционния имот, но споделял, че мутрите продължават да го притискат.
Разследващите проверяват и дали убитият се е занимавал с лихварство и измами, разпродажба на имоти и скъпи коли.

Кой е Зърнаря
Тинко Георгиев е от балчишкото село Църква, но хората там са го виждали през последните години да идва само да си прибира призовките за дела в кметството. Местните твърдят, че първите си пари натрупал от търговия с жито, заради което му казвали Тинко Зърнаря. След това завъртял заведение под аренда в Албена и 10 години стопанисвал хотел в курорта. По-късно фирмата му „Здравец тур“ инвестирала в Златни пясъци, където купил хотел „Владислав Варненчик“, оценяван за 15 млн. лв., и дялове в друг хотел.