Варна и Бургас влизат в нова битка за титлата „Най-добър град“

Нова телевизия

Варна и Бургас се впуснаха в битка за титлата „Най-добър град за живеене в България“, присъждана в традиционния конкурс, организиран по инициатива на „24 часа“ и „Дарик“. От 4 години насам призът е в Бургас, но Варна иска да върне старата си слава, предаде в свой репортаж Нова телевизия.
Какво предлагат двата града и кой има по-големи шансове да спечели битката? Културният център „Морско казино“ е един от символите на Бургас, който е предпочитан не само за сватбени тържества, но и за гостуването на редица музейни експозиции. Тази година то ще бъде един от обектите, които трябва да стимулират вота за това Бургас да стане за четвърти път „Най-добър град за живеене”.

2 - Grad 2
От 2014-а, когато за трета поредна година спечели приза, Бургас претърпя сериозно обновление. Местното рибарско пристанище е първото, изградено по оперативна програма „Рибарство“. Общата стойност на проекта е 12 милиона лева. А пристанището, освен че осигурява места за стоянки за лодките, е и едно от най-романтичните места в Бургас.
Пак с европейски проект на стойност 131 милиона лева, Бургас вече е с ремонтирана железопътна гара и напълно реконструирана автогара. В района е морската гара, а от велосипедната мрежа на Бургас вече се излиза извън територията на града.
До месец ще стартира и новата транспортна схема на града, която цели да облекчи трафика и да съкрати времето за придвижване с автобус. Затова бургазлии са убедени, че няма как Бургас да не е „Най-добрият град за живеене”. Един друг морски град обаче също е амбициран да получи титлата. Това е бившият й носител – Варна.
Битката между двата града е като дежа вю от 2010 година, когато морската столица отстъпи първото място на конкурента си само с една точка разлика, но пък спечели сърцата на хората. Важно е да отбележим, че Варна е първият призьор в историята на класацията, единственият град, печелил титлата две поредни години и три пъти поред е бил номер едно в читателското подреждане. За варненци промените в облика на града през последната година са видими.
„Успяхме да наложим ударен темп на обновяването на града и във възраждането на Варна бяха инвестирани над 300 милиона лева в различни инфраструктурни проекти“, коментира кметът Иван Портних. За миналата година са изградени 230 нови детски площадки. Администрацията отчита 4% прираст и въпреки това проблем с местата в детските градини няма.
Варна може да се похвали, че престъпността е намаляла с 10%, безработицата бележи спад, а за 2015-а са обявени над 8 хиляди нови работни места. Градът е важен университетски център и ще бъде европейска младежка столица през 2017-а. Откровено варненци признават, че има още какво да се желае, но градът е готов да поеме предизвикателствата. Варна или Бургас е спор, който през последните години взима гигантски размери, но който и град да спечели приза, ще е признание, че всичко, което е далеч от морето, е провинция.