Варна е Европейска столица на спорта. Какво точно значи това?

 

 

През тази година Варна е отново европейска столица. Този път не на младежта, както беше през 2017-а, а на спорта. В последния ден на януари спортният министър Красен Кралев посети града ни, за да представи официално събитията и ползите, които тази титла носи за града ни. Разбира се, предварително трябва да уточним – Европейска столица на спорта е звание, което не e аналогично на Европейска столица на културата, каквато е тази година Пловдив, след като нашият град не успя да стане носител на това официално звание. Европейска столица на спорта е награда връчвана от „ACES Европа“ (Асоциация на европейските столици на спорта). Званието се връчва от 2001 г. и се получава за период от 1 година. Трябва да се подчертае, че „ACES Европа“ е частна компания, която няма връзка с Европейския съюз. В тази връзка, да сме спортна столица на Европа, не е и като да сме младежка столица. Титлата, която спечелихме през 2017-а, се присъжда от обединение на над 100 младежки организации на континента, членовете на които са милиони.

„Аз съм изключително щастлив, защото след миналогодишната Младежка столица на Европа, Варна сега да бъде и Европейски град на спорта. Варна е един от градовете с най-добра спортна инфраструктура, 275 спортни клуба, над 30 000 картотекирани състезатели, с голяма и богата спортна история, град, който има голям опит за организиране на домакинства от най-висок ранг“, заяви министър Красен Кралев. Той допълни, че е за домакинството на олимпийската квалификация по волейбол имало колебание между Варна и Русе, но превес за решението дала подкрепата на кмета на Варна Иван Портних. „Искам да му благодаря, че пое ангажимент общината да съдейства за провеждане на събитието, което бе и решаващо при избора на града домакин“, допълни министърът. „Очаква ни много богат спортен сезон, но, пак казвам, черешката на тортата е олимпийската квалификация по волейбол, защото знаете, че тук сме били Бразилия, побеждавали сме много пъти, имаме си шансовете, без да сме с излишно самочувствие. Бразилия са фаворит, но смятам, че с варненската публика зад гърба си съвсем спокойно можем да се преборим за едно престижно класиране. Надявам се, че това ще е един голям празник за всички варненци точно по време на празниците на града“, допълни Красен Кралев.

Тази година Варна ще бъде домакин над 200 спортни събития, повече от 50 с международно участие. В момента се провежда квалификация за Световното първенство по футзал. Ще бъде открита Европейската отборна купа по тенис на корт за юноши до 16-годишна възраст.  Предстоят домакинства на мачове от Световната лига по волейбол, на Европейското първенство по хандбал за девойки, Европейското първенство за девойки по футбол, традиционните маратон „Варна“, плувен маратон „Варна-Галата“, Световна купа по спортна гимнастика, юбилейното рали „България“ и много други състезания.

Над 14 млн. лв. е заделила Община Варна за развитие на спортната инфраструктура тази година, заяви Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“. Предстои изграждане на три нови спортни комплекса – във „Владиславово“, „Виница“ и на ул. „Студентска“. В 16 училища ще бъдат обновени спортните площадки. Министър Красен Кралев допълни, че в момента се прави анализ на съществуващата материална база на национално ниво, за да се прецени къде трябва да се строят нови стадиони и къде да се използва някаква налична инфраструктура. „Рано е да се каже къде ще бъдат точно стадионите, но при всички случаи ще вземем решение, което е икономически най-изгодно за страната“, допълни той. Попитан дали това се отнася за стадион „Варна“, той заяви: „Казах, още е рано да се каже. Просто анализираме в момента ситуацията и в София, и в Пловдив, и в Бургас, и във Варна“.

Основните приоритети за реализиране на титлата „Европейски град на спорта“  са популяризиране на активния начин на живот сред хората, развитие на спортната инфраструктура, създаване на интересен международен спортен календар с много събития. Освен за професионалния спорт, специално внимание Община Варна ще отдели на масовия спорт, като за целта за предвидени много ученически, студентски, работнически състезания, събития за ветерани и за хора с увреждания. Ежегодно в ученическите състезания, организирани от Община Варна, участват над 3000 ученици. Ще продължава инициативата „Тренировъчен урок“, която дава възможност на професионални треньори да водят занятия по спорт в училищата и да правят подбор на талантливи деца за активна спортна дейност. За студентите – предстои Национална студентска универсиада в 15 вода спорт, с над 1200 участници, градът ще бъде домакин и на 5 международни турнира за ветерани – по тенис на маса, волейбол, баскетбол, ръгби, футбол и др.

Вниманието към хората в риск от изолация по здравословни причини е общинска политика, която внимателно се надгражда. Работи се с 9 спортни клуба за хора с увреждания, предстоят много събития, като Международен турнир по баскетбол в инвалидни колички, с участие на 90 състезатели от 4 държави; Международен турнир по голбал за хора с увредено зрение, с участието на 60 състезатели от 3 държави; Национален параолимпийски турнир по 4 вида спорт и други.