Варна е домакин на втори международен Екслибрис конкурс

Второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна започна на 18 август и ще продължи до 28 септември 2016 г. в Арт галерия Ларго. Победителят в конкурса и наградените автори вече бяха обявени официално, но зрителите могат да посетят галерията, за да видят красивите произведения на художниците, занимаващи се с този интересен и специфичен графичен жанр.
След невероятно успешния старт през 2014 година, когато в първото издание взеха участие 218 художници от 36 държави, тази година бяха получени над 900 творби от 308 художници от 47 държави. Работата на петчленното жури беше изключително трудна заради многото равностойни автори и качествени екслибриси, участващи в конкурса. Но под вещото ръководство на председателя на журито – изтъкнатият български график Димо Колибаров, комисията успя да селектира 138 великолепни художници, чиито 162 творби ще участват в представителната експозиция. В конкурса бяха присъдени първа, втора и трета награда, както и награда за млад автор (до 28 години), ученик или студент в художествено училище. И в това издание Сдружението на художниците – Варна, присъди своя награда – плакет и грамота. За първи път беше присъдена награда на журито, чийто носител ще получи специално създадения от Димо Миланов екслибрис, посветен на второто издание на конкурса.

15-grafika-3
За първи път в това издание беше присъдена и още една награда – тази на името на Едуард Пенков. С дълбока тъга в сърцето си спомнихме, че в началото на 2016 година ни напусна този невероятен творец, майстор на екслибриса и художник от световна величина. Отчитайки неговата значимост като автор и по предложение на артистичния директор на конкурса г-н Юлиан Йорданов, организационният комитет реши да учреди специална награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. Идеята беше подкрепена от семейството на Едуард, което дарява негова творба като материален израз на наградата за това издание. От този момент нататък при всяко издание на Международен екслибрис конкурс Варна ще бъде давана специална награда на името на Едуард Пенков.

15-grafika-1
Организаторите благодарят за финансовата подкрепа на Община Варна, чрез която става възможно издаването на чудесния луксозен пълноцветен каталог на конкурса. Тук е мястото да благодарим и на Истанбулското екслибрис общество, което за втори път партнира на организаторите, осигурявайки третата награда в конкурса. С благодарност отбелязваме и финансовата подкрепа за втори път на верига ресторанти „Годзила“, българска компания, която от първия ден на съществуването си и до днес подкрепя различни благородни каузи.
За двете издания на конкурса организаторите се убедиха в неговата необходимост и важност. Българската публика има нужда от такива събития, за да научава нови неща за графичните техники, за работата на графични школи от цял свят, за екслибриса като приложен графичен знак, както и за неговия живот като произведение за колекциониране и размяна. Важно е популяризирането на екслибриса сред учениците и студентите в художествените училища. Това стана особено видно за организаторите, когато се наложи да дисквалифицираме голямата група от ирански художници – предимно студенти, които бяха пратили творби за участие – при всички от тях причината беше в непознаването на изискванията и липсата на реквизитите, задължителни за екслибриса. Този факт ни натъжи, но ни припомни, че е необходимо да продължим започнатата в първото издание традиция да представяме изложбата от селектирани творби в различни градове.
Арт галерия Ларго представи първия Международен екслибрис конкурс Варна като пътуваща изложба през 2014 и 2015 година в шест града на България. Изложбата беше показана в три български училища по изкуствата, както и във Факултета по изящни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата гостува и в галерия „Видима“ – Севлиево, в галерия „Аспект“ – Пловдив и в галерия „Сезони“ – София, като част от програмата на III Международен форум „Малки графични форми“. И настоящото, второ издание ще бъде представено през 2016 и 2017 година в няколко български града – в галерии, в училища и университети по изкуствата. Още след края на изложбата в галерия Ларго експозицията ще гостува на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. В последните два месеца на годината ще покажем селектираните творби в галериите на две варненски читалища – НЧ „Просвета 1927“ в кв. „Аспарухово“ и НЧ „П. Р. Славейков 1928“ в кв. „Владислав Варненчик“. През следващата година изложбата ще гостува на НУИИ „Илия Петров“ – София, на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, и на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък.
Като част от съпътстващата програма на конкурса през септември в Арт галерия Ларго цикъл от лекции ще изнесе изтъкнатият български художник проф. Владимир Иванов. На 12 септември темата беше „Тайните на графичното изкуство – графика и графични техники“, а на 19 септември лекцията е „Изкуството на XX век – въпроси без отговор“.