Варна губи битката за архитектурното си наследство

Екип на „Народно дело Седмицата“

Още една красива стара къща си отиде във Варна за ден. Както се случва сякаш по силата на някакво неписано правило, събарянето стана в почивен ден. В събота наш читател ни писа на електронната поща, за да изрази възмущението си, че във Варна е съборена поредната стара красива къща, този път на ул. „Цар Асен I“.
Според загрижения ни съгражданин, в този случай е нарушена заповед на кмета за събарянето на къщи паметници на архитектурата. Мораториумът, подписан от Иван Портних само преди дни и дошъл като отговор на изчезването на друга емблематична сграда, т.нар. Розова къща на ул. „Цар Петър“, явно не притеснява инвеститорите, решили да „разработват“ центъра на морската столица. Трябва да отбележим, че самият кмет призна, че заповедта му за забрана на събарянето на сгради с архитектурна стойност е само временна мярка, която едва ли ще издържи в съда, ако бъде обжалвана. Оказа се обаче, че тя не успя дори и да отложи или забави падането на поредната част от миналото на града ни.


Всъщност къщата на ул. „Цар Асен I“ не е в списъка с паметници на архитектурата, показа наша проверка. Не се знае със сигурност дали тя е предложена за включване в актуализацията на списъка на защитените сгради, на която се залагаха толкова надежди. Сега на нейно място ще се появи жилищна сграда, научи „Народно дело Седмицата“.
Прави впечатление, че в последните дни зачестиха събарянията на подобни сгради във Варна.
Бързането вероятно е точно поради вероятността тези красиви стари сгради да бъдат включени в списъка на защитените обекти. Ясно е, че собствениците търсят правото си да реализират максимална печалба от собствеността си. За съжаление, пред очите ни си отива живата история на града ни, която е безценна.
Държавата и общината не са измислили механизъм, който да компенсира собствениците, така че те да предпочетат да запазят тези красиви сгради бижута.
„В днешния почивен ден бе съборена поредната стара къща на ул. „Цар Асен I“. Най-вероятно тя е в списъка от сгради чакащи за вписване като защитени в НИНКН. Докога? Колко струва кметската заповед от началото на седмицата, която забранява събарянето на такива къщи?“, попита нашият читател, съобщил за събарянето. Новината стана една от основните за съботния ден, а възмущението на варненци в социалните мрежи по този повод беше осезателно силно.