Вантката: Правенето на музика е само 10-20 % от… правенето на музика

 

Варненската рап банда „Ума и Дума“ съществува от четири години и засега върви само напред и нагоре. Всичко е подчинено на свободата за реализиране на идеите, не на печеленото на пари, категоричен е Вантка, музикалният мотор на групата.
Как тогава измерват успеха си?


Най-вече с овациите на публиката, а също и според поканите за участие. „Ума и Дума“ са редовни участници на фестивала Back to Unity, който според Вантка събира най-добрите изпълнители в хип-хопа на България. Това, както и естествените реакции на феновете, засега е достатъчно.
Сега музикантът поднася на публиката нова изненада – самостоятелният си албум „Вантасмагории“. В него Вантка е събрал своите любими изпълнители, с много от които вече е имал колаборации. „Григовор, Madmatic, Йоко, Жлъч, Полина – аз си пускам техните песни, кефят ме. Много се зарадвах, че събрах хората, които наистина харесвам и никой от тях не отказа“.


Различното във „Вантасмагории“ от продукцията на „Ума и Дума“ е най-вече настроението. В албума може да се усети меланхолия, която липсва в групата. Другата разлика е желанието музиката да е по-сложна, а влиянията в нея – по-разнопосочни. „Ако се заслуша човек още в първата песен, може да чуе дори и прогресив рок елементи “, коментира авторът. Неговите първи музикални пристрастия са именно към рока. „Като малък ме впечатляваха песните „Куин“ и на „Гънс ен Роузис“, които гледах на видеокасети“, признава авторът на 80 % от музиката на „Ума и Дума“ (по изчисленията на другите участници в рап квартета).


Вантка прави още едно признание, което може леко да шокира: „Самият аз много рядко си пускам да слушам рап“. Затова и в самостоятелния му албум има доста фънк и соул, брейкбийт. „Винаги като правя нещо, трябва да е различно – и като мелодия, и като тема на текста. За мен е важно да има натрупване в едно произведение, не да е прекалено семпло, макар че и това си има чара“, обяснява той и допълва, че е правил албума си за подбрани слушатели.
„Развитието на новото поколение варненски музиканти продължава вече няколко години. Градът е малък, често се срещаме, често сме заедно, лесно е да намираме общи интереси и теми. Не говоря само за нас четиримата от „Ума и Дума“, кръгът включва и музиканти извън хип-хопа. За момента, докато всички сме във Варна, има вдъхновение, макар че аз лично усещам и как някои от хората, които сега се занимават с музика, едва ли ще продължат да правят това и в бъдеще“, коментира Вантката.
На въпроса къде се вижда след 10 години, той почти автоматично отговаря: „В град Варна“. Дали ще записва песни? Без съмнение!
„Правенето на музика е само 10-20 % от правенето на музика!“, това казва Вантката за ситуацията с българската поп сцена и по-конкретно с българския рап. „Има такива, които пишат страхотни текстове, но не са добри изпълнители. И обратното. Има и такива, които нито пишат добре, нито пеят, но пък могат много добре са се промотират“.
А какво иска да каже на останалите български рапъри? „Да се опитат да се харесат на себе си, не на хората. Всеки носи нещо уникално, което ако успее да го покаже, сигурно много хора ще го харесат“.
Освен самостоятелните „Вантасмагории“, от два-три месеца Вантката, Фенги, Колеца и МадБаста са ангажирани плътно и с новия албум на „Ума и Дума“, наречен „Между редовете“. Песента „Унц ишц“ и клипа й, който „избухна“ в ЮТюб, са голям успех за варненските рапъри. Те за изключително благодарни на N.K Films за видеото, което е забавна сатира на корпоративния подход в одобряването на проекти – не само музикални, разбира се, а във всякакви сфери. И както често се случва в реалността ни, нещо безсмислено като израза „Унц ишц“ може да получи признание, финансиране… Важното е да е достатъчно.