Вандали боядисаха паметника на „Почивка“ в цветовете на дъгата

 

Паметникът на българо-съветската дружба осъмна боядисан в цветовете на дъгата миналата сряда. Според очевидци, той е бил в това състояние още във вторник следобед. Вероятно в този случай не става въпрос просто за вандалско цапане, а за пропаганден акт за защита на правата на хомосексуалистите. Именно цветовете на дъгата се използват за знаме на активистите на ЛГБТ движението, макар че в този случай оригиналната им подредба не е точна.
ЛГБТ е в употреба от 70-те години на 20-и век. Той идва от САЩ, но днес се използва международно, като е нарисуван от художника Гилбърт Бейкър през 1978 г.
Служители на полицията и на отдел „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ на Община Варна направиха оглед на място, след като по случая се появиха публикации в медиите.
От общината обещаха, че ще бъдат взети мерки за почистването на паметника, но засега не се знае какви конкретно ще са те. Паметникът на „Почивка“ е държавна собственост и по принцип централната власт и областният управител като неин представител на местно ниво имат грижата за поддръжката му.
Местната власт във Варна обаче традиционно помага за почистването на монумента, който периодично се покрива с графити, както и с обикновени драсканици. За последно почистване е правено от общината миналата година, като особено внимание е обърнато на надрасканите нецензурни думи, съобщиха от кметския пресцентър.