Валери Симеонов изригна пред медиите: Златни пясъци са уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари

 

Трябва да бъдат премахнати всички преместваеми обекти в туристическите комплекси. Това намерение обяви вицепремиерът Валери Симеонов, визирайки седемте национални курорта на България. По думите му, изключение ще бъде направено единствено за спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони, съобщава „Дарик“.

„Не само Слънчев бряг, но и Златни пясъци са се превърнали в уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари. Не казвам „Капалъ черши“, защото той е от много висок клас, сравнение с тях“, каза Симеонов на брифинг в Бургас.

Той съобщи, че ще инициира промени в законите за туризма и този за устройството на Черноморското крайбрежие, с които да се въведе ред в курортите. Вицепремиерът е категоричен, че разчита на подкрепата на коалиционните партньори, защото по думите му те са разумни хора.

„Преместваемите обекти се държат от фигури от подземния свят. Те са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел… Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата“, каза още Валери Симеонов, посочвайки че за 2016 г. постъпленията в Слънчев бряг от преместваеми обекти са по-малко от 50 хиляди лева. „Смешна работа“ – обобщи Симеонов и допълни, че всички тези обекти са в сивия бизнес.

„Морето е една природна забележителност, която обаче трудно може да бъде видяна от тези сергии и барачки, разположени в курорта. Можем да се обзаложим на 100 евро със всеки, че ако кажете на един турист „ей тука е морето“ той няма да го види“, предложи Семеонов.

„Поставям си за цел промяна на туристическия бранш“, обяви още Симеонов. Според него, след активната намеса на държавата и влизането на инспектори от НАП, Полиция и Митници в курортите, приходите в туризма са превишили миналогодишните данни и са скочили до над 400 млн. лв. По данини на НАП, платените данъци до момента са над 200 млн. лв. „Бизнесът става по-дисциплиниран“, допълни вицепремиерът.