Валентина Куюмджиева: Световните и европейските ни шампиони също заслужават пожизнени премии

Дошло е време България да си върне от чужбина спортните кадри
Децата трябвало да имат мотивация, за да влизат в залите
Като състезателка на варненския „Черно море” и впоследствие на „Приморец“ (Аксаково), Валентина Куюмджиева е световна и европейска шампионка в тройка жени в спорната акробатика и носителка на два бронзови медала от Световната купа в периода 1980/1981. Заслужил майстор на спорта. От 1992 до 2012 година работи като треньор и преподавател във Франция.
Преди месеци Валентина създаде в социалната мрежа групата „Световните шампиони на България за достойно отношение от държавата”, в която вече членуват около 1400 световни и европейски шампиони и медалисти, треньори, спортни деятели и журналисти. Сред тях са имена като Мария Гигова, Георги Мърков, Антон Коджабашев, Кубрат Пулев, Боряна Стоянова, Стефан Ботев, Михаил Таков, Златан Ванев, Димо Тонев и още много други легенди на българския спорт.
По идея на Валентина Куюмджиева, от името на инициативния комитет на групата бяха внесени две предложения в Народното събрание за отпускане на пожизнени месечни премии на световните и европейски шампиони и медалисти на България и техните треньори, при мъжете и жените. Както е известно, с такива премии преди години държавата възнагради всичките ни олимпийски шампиони и призьори и треньорите им.
„Идеята и създаването са моя инициатива, но както казва българската поговорка, „една птичка пролет не прави“! От самото начало до мен зад каузата безрезервно застана и г-н Петър Пейчев, бизнесмен, юрист по образование и мой близък приятел. Двете предложения за промяна на Проектозакона за физическото възпитание и спорт са подготвени с неговата юридическа компетентност, а също и с мощната подкрепа на инициативния комитет и българските спортисти”, разкри за „Народно дело Седмицата” Валентин Куюмджиева.
„Целта на групата е завръщане на българския спорт в световния елит, там където беше преди години. Това може да стане, след като се мотивират децата, и да има защо те да влизат в залите и да спортуват всеки ден. А и всички знаем, че спортът е част от алтернативите срещу агресията и пороците при децата”, допълни Куюмджиева.
Тя напомни, че не е нормално носителката на 20 медала от световни и европейски първенства по вдигане на тежести Милена Трендафилова да продава зеленчуци, за да оцелява, първият медалист от световно в спортната ни гимнастика Андрей Керанов да е пазач на обект, а други световни и европейски шампиони да мизеруват или да им събират пари за погребение.
„България има голям брой шампиони и висококвалифицирани кадри във всички спортове. Но в годините на прехода на тях не им осигуриха условия да се реализират и те заминаха за чужбина. Ние изпуснахме нашия спортен човешки капитал, но е време да си го върнем в България и тук да ползваме техния опит. Това може да стане срещу достойно възнаграждение, под формата на пожизнени месечни премии, каквато практика има отдавна в много страни“, допълни Валентина.
Тя уточнява, че заради по-голямата конкуренция в определени спортове е по-трудно да станеш световен шампион, отколкото да вземеш медал на олимпиада.
„Олимпийските ни медалисти вече имат заслужено материално признание, докато в други неолимпийски спортове най-големият форум е световното първенство, и петкратни световни шампиони като Боянка Ангелова и Димитър Минчев и др. от спортната акробатика досега не са възнаградени адекватно за титлите им. Пример също са трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, които спечелиха три световни титли и слава, когато художествената гимнастика още не беше станала олимпийски спорт. Всеки световен и европейски шампион, подобно на олимпийските, заради който е издигано българското знаме и е слушан българският химн, е допринесъл за авторитета на родината и заслужава признанието на държавата. Елитните спортисти са най-добрите посланици на България по цял свят!”, завършва с мотивите за инициативата Валентина Куюмджиева.

Валя е част от звезден спектакъл в Лондон преди сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна

В най-ранна възраст Валентина Куюмджиева започва да тренира спортна гимнастика и влиза в Спортно училище „Георги Бенковски”. Когато е в десети клас, вече пораснала на височина, на една тренировка Матей Тодоров подхвърля на шега към нея и Павлина Станкова: „Момичета, защо не опитате пирамиди от спортната акробатика и да направите двойка…”
Двете не чакат нова покана от треньора си и след като пробват веднъж-два пъти, решават да се посветят на този спорт. Те не срещат големи трудности с усвояването на новата техника, тъй като са имали една солидна база от спортната гимнастика. И само след година в тройка с Лидия Димитрова стават майстори на спорта. После Лидия се отказва и е заместена от Галина Венелинова.


През 1980 година Валя, Павлина и Галя са изправени пред огромно предизвикателство – да преборят националната конкуренция за световното първенство в Познан.
Варненките „оцеляват” след няколко пресявки по време на тежките лагери, докато накрая остават три тройки, от които след последните контролни за Полша ще лети само една.
За беда, Валентина има сериозна травма на ръката от упражнение от темповото съчетание – посрещане на „връхчето“ на тройката от „бангина“ до „рибка“.
„Имах силно възпаление и тендовагинит на ръката, а знаех, че в следващите тренировки ще получа още неизбежни удари. Ръката ми беше станала двойна, болеше ме и не можех да я движа. Отделно темповото ни съчетание бе с изключителна трудност и ако допуснехме грешка, можехме да изтървем медалите. Дълго трябваше да крия от треньора на националния отбор моето състояние. Казах му чак когато пристигнахме в Полша. Той ми отвърна, че ако е знаел по-рано, вместо нас от България щяла да тръгне друга тройка. Да, ама не!”, връща се назад във времето Валентина.


При пристигането в Познан тя вдигнала висока температура, но тъй като състезанието при тройките е било след няколко дни, времето й стигнало да преодолее здравословния проблем, като остави ръката си в покой.
Впоследствие трите варненки са безупречни в квадрата и стават световни и европейски шампионки на темпово и балансово съчетание.
„Психически и физически бяхме размазани. След като слязохме от стълбичката, всички ни прегръщаха, а ние не можехме да разберем къде се намираме и да осъзнаем какво сме постигнали”, казва Валентина.
Година по-късно тя и партньорките й се радват на ново огромно признание – покана за първия в историята „ Дисплей “- юли 1981 в Лондон. Уникален и неповторим спектакъл с участието на световни шампиони по спортна акробатика, спортна гимнастика и скокове на пътека от цял свят. Сред звездите в зала „Уембли” е и знаменитата румънка Надя Команечи.
„Шоуто беше две седмици преди сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна, а атмосферата в залата – неповторима. На трибуните бе тъмно, а прожектори осветяваха квадрата, на който играехме”, помни Валя. През същата тази 1981 година тя печели и последните си два престижни медала – бронзови от Световната купа във Видау, Швейцария.
„След световните и европейски титли станахме заслужили майстори на спорта. Наградиха ни и с два ордена – „за Спортна слава” и „1300 години България”… както и с шушлякови анцузи от клуба. Премии нямаше. Най-голямата премия за нас бе да стъпим най-високо на почетната стълбичка. Заради това тренирахме от сутрин до вечер и за разлика от мои връстнички, аз не знаех какво е това да излезеш на кафе, да не говорим за дискотека”, допълва Валентина.
През 1985 година Куюмджиева завърша ВИФ „Георги Димитров”, сега НСА, със специалности „треньор по спортна акробатика” и „учител по физическа култура и спорт”.
След завръщането си във Варна обаче се оказва, че за треньор в нейния спорт е отпуснат само един щат и той е зает от Павлина Станкова, която следва задочно във ВИФ.
В следващите две години Валентина Куюмджиева е треньор по спортна гимнастика, а след това още две се изявява на учителското поприще.

Създава шампионки на френска земя
През 1992 година Валентина, заедно с двете им дъщери последва съпруга си във Франция. В Дижон, област Бургундия, Тодор Костадинов, който е бивш национален състезател по борба, подпомага с участието си тамошния клуб като състезател и треньор.
На френска земя варненката става основоположник на спортната акробатика в Бургундия и на по-късен етап нейни възпитанички печелят редовно медали от държавни първенства. Женската й двойка пък е пет пъти поред шампион на Франция.
Валентина води също вечерни занимания по гимнастика към клуба, в които участват от 18- до 100-годишни, като в момента има 90-годишна жена в групите си. Била е и спортен преподавател в училища.
Дъщерите на Куюмджиева, също като майка си, са успели в спорта и живота. По-голямата Гергана Костадинова е шампионка на Франция по хандбал, а Цветомира Костадинова е години наред част от френския национален отбор по синхронно плуване и става вицесветовна шампионка в соло.
Двете завършват по две магистратури. Живеят и работят в Париж. Но голямата тръпка на Валентина сега е нейният внук Деян – 6-месечният син на Гергана.