Бюрото по труда отчете глад за учители и професионални шофьори

Започва набирането на кадри за предстоящия туристически сезон. Това заяви директорът на дирекция „Бюро по труда“ във Варна Божидар Михайлов, цитиран от „Фокус“. „В начална фаза е търсенето на хора в туристическия бранш, има обявени места за готвачи“, допълни Михайлов. Той каза още, че в момента е в ход кампанията във връзка с проектите на социалните партньори.
„Всяка година синдикатите и работодателските организации изготвят проекти, които се защитават към министерството и се разпределят за изпълнение към Агенцията по заетостта, съответно бюрата по труда. При нас пристигат вече готовите проекти. Курсовете, които в момента ще стартират и за които търсим хора, са насочени към сферата на туризма – камериери, бармани, сервитьори, продавач-консултанти, озеленители. Сформирахме групи и за готвачи и сладкари, но там интересът е много голям и много бързо се изчерпаха свободните позиции“, подчерта Божидар Михайлов.
В бюрото по труда във Варна има обявени свободни позиции и за учители. „Отчита се недостиг на кадри по съответни специалности. Най-изразено е търсенето при педагогическите кадри“, допълни Михайлов. По думите му, отчита се недостиг също на водачи категория С.