Българските и руските побратимени градове се събраха на форум

 

Форум на българските и руските побратимени градове се проведе в курорта Златни пясъци. В него участваха представители на 14 руски града и на 12 български общини. По време на срещата бяха подновени две споразумения за сътрудничество с побратимените на Варна руски градове. Подписи положиха зам.-кметът на Варна Коста Базитов и първите зам.-кметове на Новоросийск – Виктор Цибан, и на Новосибирск – Генадий Захаров.
„Убеден съм, че тези срещи имат дълговечно бъдеще“, каза зам.-кметът Коста Базитов и припомни, че Варна е побратимена с Новоросийск отпреди 20 г., а с Новосибирск – отпреди 10 г. Той допълни, че морската столица поддържа от години активни двустранни контакти в сферата на културата, туризма и спорта.


На форума присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Стоян Пасев, посланикът на Руската федерация Н.П. Анатолий Макаров, Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, Павел Журавлев – ръководител на представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център, Тодор Балабанов – председател на ОбС на Варна.
Споразумения за сътрудничество бяха подписани и между общините Аврен и Гус Хрусталний, както и между Павликени и Стародуб. „83 града и градски окръзи от Руската федерация са побратимени с български градове, 4 града са в процес на подписване на съглашения, а 3 – търсят контакти. В България такива градове са 66. Уверен съм, че сътрудничеството между нашите градове ще се развива успешно не само в сферата на културно-хуманитарните области, но и по линия на търговско-икономическите връзки, вкл. в секторите на малките и средни предприятия. Тези икономически възможности се намират в центъра на вниманието на руско-българската междуправителствена комисия по икономическите и научно-техническите въпроси, в момента върви активна подготовка за поредно заседание през есента в Москва“, каза посланик Макаров. Той допълни, че от началото на 2017 г. има тенденция към оживление на руско-българските търговско-икономически отношения, а м.г. в България са пребивавали около 600 000 руски туристи, като се очаква ръст до 40%. Анатолий Макаров сподели, че има заявен интерес от град Самара да бъде открита чартърна въздушна линия до Варна. Преговори се водят между Бургас и Новоросийск за фериботна линия, като разговорите са отворени и по отношение на Варна.