Българска мусака с патладжан и картофи

Муcaкaтa е тpaдициoннo яcтиe зa бaлкaнcкитe cтpaни и Близкия изтoк. Мнoгo xopa нapичaт ​​муcaкaта баница, запеканка, гювече и други. В някoи oтнoшeния тя наистин асе доближаво да тези ястия.

Мусакатас патладжан и картофи е пример за това как едно обикновено ястие се е превърнало в гастрономически отличителен белег на нашата страна. Мусаката е богато и вкусно класическо ястие, което всяка домакиня в България умее да приготвя и обикновено има своя, адаптирана рецепта, която всички в семейството обичат. Бългapcкa муcaкa ce пeчe, докато получи апетитна златиста кopичка от твъpдo cиpeнe, яйца и кисело мляко. Предлагаме ви cтъпкa пo cтъпкa peцeптa зa бългapcкa муcaкa, пpигoтвeнa oт cвинcка кайма, кapтoфи, чушки и дoмaти.

СЪСТАВКИ

500 гр. картофи

1 голям патладжан

4 с.л. растително масло

2 глави лук

1 скилидка чесън

400 г смляно на кайма свинско и телешко месо

2 големи домата

щипка сух розмарин и мащерка

сол на вкус

ЗА СОСА ЗА МУСАКА:

1 суп. лъж. масло

1 суп. лъж. брашно

250 мл. пр. мляко

150 гр. заквасена сметана (20% масленост)

1 яйце

индийско орехче

РЕЦЕПТАТА ЗА ГОТВЕНЕ НА МУСАКА СТЪПКА ПО СТЪПКА

Сварете картофите с обелките, докато се приготвят в подсолена вода, 20-25 минути. Уверете се, че картофите не са сварени. Можете да пропуснете леко картофите, така че ще бъде по-лесно да ги нарежете на филийки. Той ще има време да готви, докато пече мусаката.

Докато картофите варят, измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги по дължина на филийки с дебелина 4-5 мм

Поставете филийките патладжан в един слой върху решетката от фурната. Поставете решетката върху мивка или тава / тава за печене. Подправете със сол и оставете за 10 минути.

Разтрийте сока от патладжана с хартиени кърпи.

Загрейте растително масло в тиган. Запържете патладжаните в растително масло до светъл руж, 3-4 минути всеки. от всяка страна. Прехвърлете в купа. Не мийте тигана още!

Обелете лука, нарежете го на ситно и го прехвърлете в същия тиган, където са били пържени патладжаните. Гответе на умерен огън до прозрачност, като добавяте малко растително масло, ако е необходимо.

Обелете чесъна, нарежете на ситно и добавете към лука. Пържете, като разбърквате от време на време, докато лукът и чесънът станат златистокафяви.

Когато лукът и чесънът се зачервят, добавете каймата, розмарина и мащерката към тигана. Подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато каймата промени цвета си от розов на сивкав, 5-7 минути.

За мусака охладете сварените картофи, обелете и нарежете на 5 мм филийки.

Нарежете доматите на филийки със същата дебелина като картофите.

Наслойте половината картофи в намазнена огнеупорна чиния.

Поставете каймата върху картофите на равномерен слой.

Върху слоя от кайма подредете останалите картофи.

Мусаката е невъзможна без патладжан! Поставете патладжаните върху втория слой картофи.

И завършете мусаката със слой домати.

Направете бял сос от мусака. За да направите това, загрейте масло в тиган, добавете брашно и запържете, като бъркате непрекъснато, до златисто кафяво, 2-3 минути.

Разбърквайте непрекъснато, за да не се образуват бучки, постепенно налейте млякото. Оставете да заври и сварете соса до гъста заквасена сметана, 3-5 минути.

Свалете тигана от огъня, добавете заквасена сметана и яйце. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 200 ° C. Изсипете соса в съд за печене, леко го потупайте по масата, за да разпределите соса между съставките.

Поставете съда във фурната. Мусаката се пече 35-40 минути, докато сосът стане добре златист отгоре.

Нарежете мусаката на порции и сервирайте в същата форма като ястието.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

Можете да приготвите нискокалорична мусака с патладжани, като използвате няколко техники и замествания. Например, не пържете патладжани в масло, а печете във фурната, заменете картофите с печени и белени сладки чушки и използвайте заквасена сметана, смесена с яйце и настърган млад кашкавал, вместо бял сос върху пържено в масло брашно. И такава мусака се приготвя по-лесно и бързо!

БЕЛЕЖКА ЗА ДОМАКИНЯТА

Патладжаните, каймата и белият сос са незаменими съставки на мусаката. Какво месо да изберем за кайма – говеждо, агнешко или свинско, подходящи ли са картофите в ястието, как ще бъдат представени домати – в слой пресни филийки или варени с кайма? Гръцките домакини и кулинарни блогъри по целия свят могат да спорят за това с еднакъв ентусиазъм. Не е толкова важно обаче! Основното е, че мусаката е вкусна, сочна и ароматна!

МЕЖДУ ДРУГОТО

Факт е, че ще трябва да отделите доста време за приготвяне на мусака с патладжани и картофи. Но, от друга страна, можете да го приготвите предварително, да го охладите напълно, да го нарежете на чисти порции и да го загреете във фурната. Тя ще се възползва само от това, тъй като всички вкусове ще имат време да се комбинират, сосът ще се стабилизира и порционните парчета няма да пълзят, сякаш режете гореща мусака. Между другото, по-добре е да печете мусаката в правоъгълна форма, така че да е по-удобно да нарежете мусаката на равни порции.