Българка от чужбина алармира: Салон за красота лъже чужденците

 

Наша читателка, която живее в Швеция, ни разказа историята на шведи, останали разочаровани от отношението към тях и опита да бъдат измамени в салон за красота във Варна, който е част от голяма верига, която има обекти в много градове. Ето разказа и коментара на нашата читателка:

Съседката ми и дъщеря й (шведи) отиват на почивка във Варна от Швеция. Попитаха ме за салон за красота, където да си направят удължаване с гел, понеже цените тук са двойни, в сравнение с тези в България. Аз се разрових в гугъл и открих този салон, където и ги пратих. В онлайн сайта пише цена за гел или акрил удължаване 50 лева. При което на тях на място в салона също е казано 50 лева.
След процедурите и за двете жени са им взети 160 лева. Платили са си и са си тръгнали, след което ми позвъниха много разочаровани. Разказаха как една друга жена, която работи в салона, е влязла и е започнала да се кара с тази, която им е казала, че цената ще е 50 на човек и за удължаване.
Аз позвъних в салона и попитах за час за мен с удължаване с гел и френски маникюр, при което ми казаха, че цената е 50 лева. (За същата процедура 30 минути по-рано са взети по 80). След това обясних защо всъщност се обаждам и ми беше обяснено, че тези мои познати, които са били измамени, всъщност са доплатили за гелиш лак, който струва екстра. Отговорих, че аз също съм маникюрист и в ценовата им листа за гелиш лакове пише 25 лева и едната процедура няма общо с другата.
Нямам намерение да звъня и да се опитват да ме лъжат отново. Просто не знам как може да има такова отношение към хората и, ако всеки лъже чужденците и туристите по този начин, защо хората ще искат да дойдат отново в България? Докога ще бъдем с този си манталитет и не е ли редно всеки един от нас да се отнася с другите така, както иска да се отнасят с него? Защо е тази алчност, наглост и безочие? Как няма да замре туризмът в България, когато все ще се намери някой „умник“ , който иска набързо да спечели няколко екстра лева, чрез лъжа? Как изобщо ще се развием като хора, когато не изчистваме лошото от себе си, а продължаваме с низкото и долното? Човек като турист може да срещне 20 добри и прекрасни българи в България и да остане очарован, но е достатъчно да се сблъска само с един простак, за да не иска да стъпи тук никога повече. Не може всички да са добри и честни, да. Но е крайно време да се замислим какви не искаме да бъдем и да направим сами страната си едно по-добро място за живот. Не само за туристите, разбира се. За нас самите, за децата ни, за нашето бъдеще! Защото виждаме какво се получава от подобен тип отношение. Младите, бъдещето на България й обръщат гръб и търсят това, което липсва в нея по чужди земи, под чужда стряха… Не може ли просто всеки един от нас да започне от себе си, за да намери път към доброто и просто да бъдем човеци с главно „Ч“ ?!
П.П. Дъщерята на съседите е кръстена с красивото българско име Николина! Тези хора са за пръв път там и обикнаха всичко… Добротата в хората, вкусната храна, хубавият климат… И останаха разочаровани и то не заради кражба от роми, не заради завишена сметка в такси или ресторант, а заради измама в луксозен салон за красота! Място, от което най-малко го очаква. Срамувам се! Срам ме е заради лошата постъпка на сънародници. Защото няма грам гордост в това да си измамник! Българите не сме такива… Или?