България, XXI век: Млад мъж може да загуби крака си, защото няма осигуровки

 

Варненец може да загуби крака си заради рана, която не е лекувана по подходящ начин, защото е безработен и няма здравни осигуровки. Единствената причина, заради която Валери още има надежда да запази крайника си, са периодичните посещения в Спешния център на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна.
Там вече четвърти месец сменят превръзките му и му дават напътствия как да се справя с раната, с какво да я маже и т.н. Той обаче невинаги успява да намери пари дори и за медикаменти, защото е безработен.

23 - Krak
За случая на 32-годишния варненец Валери Стоянов научихме от друг млад мъж, който случайно го срещнал и решил да му помогне с каквото може. За да намери още хора, които да проявят съчувствие към пострадалия мъж, той се обърна към „Петел“ с молба да разкажем историята, която за съжаление не е единствената подобна в съвременна България.
По думите на Валери, допреди половин година той имал работа в павилион за дюнери. Работодателят му обаче съвсем директно му заявил, че няма да го осигурява – ако иска, да идва на работа, да си взема надницата вечерта и толкова. 32-годишният варненец изгубил майка си преди време, живее и в момента с възрастния си баща, който получава 140 лв. пенсия и затова се съгласил да работи дори и при тези условия.
Преди 5 месеца обаче останал пак без работа. Само месец след това наранил крака си. Първо раната била малка, но после се възпалила. В момента лекарите му казват, че възпалението е сериозно, необходима е операция, за да бъде премахната мъртвата тъкан. Според Валери диагнозата му е дълбока венозна тромбоза.
Както често се случва, едно нещастие не идва само. Преди време варненецът загубил и личната си карта. Така той се оказва без работа, без документи, без осигуровки, с които да покрие лечението си, без надежда за помощ от роднини или от приятели. Валери се чувства неудобно да бъде сниман, но неволята го заставя да търси помощ.
Всеки, който иска да помогне на закъсалия мъж, може да го намери единствено на мобилния му телефон. Номерът на Валери Стоянов е 0896 145 482.