Бъдещето на Дупката: Парк, но също и паркинг

 

 

Анкетата на сайта „Идея за Варна“, която имаше за цел да проучи какво бъдеще виждат гражданите на морската столица за емблематичната Дупка, приключи. Гражданите можеха да дадат своето мнение по въпроса до 20 септември. Общо 3124 са анкетните карти, които варненци са попълнили.

На сайта са публикувани мненията на експерти, специално потърсени за мнение. Повечето от тях са архитекти и урбанисти, но има също така и икономисти, както и представители на други професии. Експертните мнения са общо 134.

На първо място се вижда, че според експертите, след реконструкцията си Дупката трябва да има обществено, а не търговско предназначение. Офисите и магазините попадат в графата какво задължително НЕ трябва да има там след бъдещата реконструкция в центъра.

Според повечето специалисти пространството трябва да се използва, като се виждат отделните исторически пластове в историята на древния Одесос и Варна. Археологическите находки в изкопа със сигурност трябва да бъдат показани по най-добрия начин, смятат варненци.

Една от по-радикалните идеи е на мястото да се издигне висока конструкция, която може да стане символ на Варна, както Айфеловата кула е символ на Париж. На повече одобрение обаче се радва виждането, че мястото по-скоро трябва да е зелено, включително с растения на няколко нива. Подобен парк може да бъде съчетан с модерни дизайнерски и архитектурни решения. По подобие на бъдещата нова библиотека, и за пространството на Дупката трябва да има международен архитектурен конкурс, смятат доста от авторите на предложения.

Особено важен е въпросът дали Дупката може да се използва за решаването на един важен проблем – паркирането на центъра на Варна. Мястото и сега е паркинг, но той има нужда да стане на няколко нива – според някои надземни, според други – подземни. Повечето от участниците обаче са на мнение, че да се пропусне възможността да се направи голям паркинг ще е грешка.