БЧК – Варна: Една табела „Къпането забранено!“ не пази от удавяне

Веселин Златков

Държавата не успява да гарантира живота и здравето на гражданите и туристите и не обръща достатъчно внимание на проблемите с водното спасяване, това заяви шефът Българския червен кръст – Варна, Илия Раев. На пресконференция по повод започващата Седмица на водното спасяване той припомни, че през този сезон има много варненски плажове, които са оставени без поддръжка и спасители само защото концесионерите са преценили, че не печелят от тях.
„Трябва да се промени характерът на концесиите, а контролът на плажовете да премине в общините“, коментира Раев. Той допълни, че в средата на туристическия сезон все още се разкриват басейни и плажове. Във Варна и региона има подадени заявления за 193 басейна, от които официално разрешение за работа имат до момента 103. „Басейните обаче са реално около 270, като има много, които работят нелегално“.
Държавата освен това прави компромиси по отношение броя и разположението на постовете, както и на спасителните лодки, като дава възможност на концесионерите да ги поставят по своя преценка.

3 - Spasiteli
Повечето граждани спазват указанията на спасителите, но винаги има проблем с „употребили“ летовници, коментира Илия Раев. Шефът на БЧК – Варна, припомни класическите указания в морето да не се влиза 2 часа след обилно хранене, както и след употреба на алкохол. Той обаче коментира, че това е невъзможно, след като баровете и ресторантите у нас са буквално на пясъка. Не такива били нещата в Испания, където питейни заведения на плажа нямало, а спасителите с флагове в ръце минавали по прибоя пред гражданите, когато се въведе забрана за къпане.
Специалисти от  БЧК – Варна, коментираха и случая с удавеното момиченце от  Шумен на варненския градски плаж. Някои свидетели на случая коментираха, че реакцията на спасителя не е била съвсем адекватна. „Това, което разбрахме от проверка по наша собствена инициатива, е, че става въпрос за възрастен, който води на плаж няколко деца. По правилата, той е длъжен предварително да предупреди спасителя за това, ако групата няма собствен спасител“, каза доц. Димитър Ставрев. Илия Раев пък подчерта, че спасителите на градския плаж във Варна не се осигуряват от БЧК – Варна, а за това се грижат изцяло концесионерите на ивицата.
От следващата година БЧК – Варна, смята да направи картотека на спасителите, които така или иначе сертифицира след проверка на възможностите всяка година. В картотеката ще се събират данни и за нравствените качества на спасителите, както и мнения от концесионерите, за които са работили. Един спасител по морето във Варна и региона получава около 1000 лв. заплата. В Европа и по-конкретно в Испания заплатите са от 1800 евро, което е и причина стотици обучени българи да търсят препитания зад граница. В момента по Българското Черноморие има недостиг на около 300 спасители, каза още Илия Раев.