БСП предупреждава: Нова вълна от застрояване очаква „Владиславово“

 

В Трети и Четвърти микрорайон на кв. „Владислав Варненчик“ се очаква да бъдат построени над 80 нови жилищни сгради в единия и около 120 в другия микрорайон. „Мисля, че трябва да се даде отпор на хората, които внасят подобен ПУП в публичното пространство. Това е пълно обезобразяване на квартала. Оставяме настрана как са върнати терените на частни собственици, така или иначе, те имат вече право да ги застрояват. Но нормално ли е общината да отнема само 10% от собствениците, а не 25%, както е по закон, за да има детски градини, училища, градинки, инфраструктура? Подписите, които сме събрали, са над 2000 в момента. На практика, всеки четвърти жител, който може да гласува, се е подписал. Като изключим децата, означава, че над 50% от имащите право са ни подкрепили. Силно се надявам, че районната администрация ще се съобрази с виждането на хората и ще вземе нужните мерки, за да не стане като в кв. „Чайка“, заяви Борислав Гуцанов на съвместна пресконференция между областното и градското ръководство на БСП.

Централна тема в изявлението пред медиите беше състоянието на общинските дружества. Темата, която някак набързо беше „заметена под килима“ на последното заседание на Общинския съвет, за социалистите ще стане тема с продължение, обясни председателя на градската им структура Борислав Гуцанов.

Общинската фирма „Градски транспорт“, която е монополист в обслужването на автобусните линии в града, е на загуба около 1,8 милиона лева, а задълженията му са около 9 млн. лева, въпреки държавната помощ, която получава, заяви той.

„2009 година, когато последно БСП бе на управление, „Градски транспорт“ беше на печалба, без да има тази помощ от държавата, която вече надмина 120 млн. лв. Ако това не е безхаберие, и не е за прокуратура, аз не знам кое е. Кой слага похлупака на тази фирма?

Другата общинска фирма е „Пазари“, която през 2009 г. беше с печалба 700 000 лв., в момента е на печалба 527 000 лв. Няма да говоря за счетоводните операции, които са направени там.

Не може, когато жизненоважно за развитието на града и държавата е икономиката, нашият град, който е 2-ри или 3-ти по големина, да има подобна общинска икономика. Това е безхаберие, съизмеримо с престъпление“, заяви още Гуцанов.

Варненските социалисти взеха специално отношение и направиха своя коментар и по две национални теми за партията. „Категорично заставаме зад мнението, че паметникът на Бузлуджа трябва да премине под управлението на БСП, а дай Боже, и като собственост. Приемаме, че този паметник няма стойност само за партията ни, а е с историческа стойност за България и има своята културна и художествена стойност, особено като се вземе предвид кои автори са работили по паната в нето. Има и огромен интерес от чужбина към този паметник“, каза Борислав Гуцанов. По повод на Избирателния кодекс, той подчерта, че БСП отдавна заяви своята подкрепа, при това за точно определен вариант на смесената система за гласуване. „Тази предсказуемост трябва да се оцени, защото малко останаха партиите, които вършат това, което обещават“, допълни лидерът на варненските социалисти.