БСП прави училище за децата на Украйна

През април се очаква във Варна да започне работа училище за украински деца, намерили спасение в града ни от ужасите на войната. Инициативата за създаването му е на БСП и по-конкретно на изпълняващия длъжността председател на БСП- Варна Павел Раличков и неговата съпруга. Това съобщи народният представител от БСП-Варна и председател на транспортната комисия в НС Борислав Гуцанов. Той подпомогна каузата на бежанците, като купи  снимки, запечатали първите дни на войната в Украйна на благотворителната изложба „Стоп кадър-Украйна.

 “Избрах тази кауза по две причини. От една страна, да подпомогна благотворителната дейност на #БЧК, а от друга – да подам ръка на децата, за които ще организираме училище във Варна. Снимките ще бъдат подредени в специален кът“, обясни той.

 “Когато се сблъскаш с трагедията на най-уязвимите – децата и животните, просто трябва да помогнеш”, обобщи Гуцанов. По-късно, в телевизионно интервю, той изясни и позицията на БСП защо България не трябва да участва във военния конфликт в Украйна с друго, освен с хуманитарна помощ.: „Има решение и на Народното събрание за това преди месец. Гласувани бяха 50 млн. лева в бюджета под изричното условие те да са за хуманитарна подкрепа. Не виждам какво се е променило, за да стартира сега дискусия по темата. Няма как да се очаква промяна в нашата позиция“

Гуцанов беше категоричен, че няма основание за намеса на НАТО в конфликта между Украйна и Русия, тъй като няма задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор, който е пределно ясен кога влиза в сила.

“ Украйна в момента безспорно е терен не само на военни  действия. Свидетели сме на преразпределение на силите в световен мащаб.  В него от едната страна са Русия и Китай, а от другата САЩ и не намирам причина ние да се намесваме, като се има предвид, че конфликтът е на по-малко от 350 км от нас”, коментира Гуцанов.