БСП остро критикува чистота на града

„Варна никога не е била в такова окаяно състояние. Заприличали сме на страна от третия свят. Преди 10 години, когато БСП управляваше Варна, градът се почистваше с два пъти по-малко пари. Сега хем парите са двойно повече, хем градът е по-малък, хем е кошмарно мръсен. Затова първата стъпка ще бъде искане за свикване на извънредно заседание на постоянната комисия по благоустройство и комунални дейности с искане администрацията да посочи варианти за справяне със ситуацията. За мен обаче, дългосрочното решение е тази дейност да стане общинска. Така ще се контролира и качеството и цената и те ще бъдат изцяло отговорност на местната власт“, това заяви във Варна депутатът от БСП Борислав Гуцанов след среща с местното ръководство на социалистите.  

Той допълни, че след като общината се готви да изхарчи 130 млн. лева за ремонти на улици и междублокови пространства, структурите на БСП поемат обществен ангажимент да следят отблизо за качеството на дейностите, за които плаща всеки варненец.

Общинските съветници на БСП във Варна ще поискат извънредно свикване на комисията но благоустройство и комунални дейности към местния парламент, за да се обсъди кризисната ситуация със сметопочистването на града. Огнян Къчев, който е лидер на групата на социалистите в общинския съвет, заяви, че в момента проблемът изглежда нерешим и не отговаря на амбициите на града да е морска столица и да приема туристи, а напротив – влошава се с всеки ден.

„Говорих няколко пъти със шофьорите, които карат камионите, с които се изпразват новите контейнери, те ми казаха, че тях не ги интересува това, което остава извън съдовете за смет“, обясни Къчев. Той добави, че по негово мнение администрацията на кмета Иван Портних трябва да впрегне целия си ресурс в контрол на чистотата на Варна.

Варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов коментира, че дългосрочното решение е да има общинска фирма по чистотата, както в миналото. Той подчерта, че в общините, където подобни предприятия са запазени, цените са много по-ниски от тези, в които дейността се извършва от частни фирми.

Гуцанов коментира също, че тегленето на огромен заем от общината показва двуличието в действията на ГЕРБ. Централното ръководство на ГЕРБ се противопоставя на теленето на заем от държавата, но по места представителите в общините ги натоварват с такива, като на всичко отгоре, те не се за нещо, което ще донесе добавена стойност, обясни депутатът.