БСП кани всички на 9 септември пред Пантеона

 

Градската организация на БСП кани всички свои членове и симпатизанти на поредното тържествено честване на 9 септември пред Пантеона в Морската градина на Варна. Началният час на проявата е 17:30. 73 години след историческата дата и събитията, които я следваха и промениха коренно историята на България, за социалистите този ден си остава празник. Независимо от налаганата в ново време трактовка на събития от 1944 година, победата на антифашистите и откъсването на страната ни от съюза с нацистка Германия, са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати.


„За жалост обществото в България продължава да е разделено и силно поляризирано относно датата 9 септември. Аз не считам, че това е правилно, защото това е историческа дата, а народ, който не познава своята история, не я уважава и не я почита, няма бъдеще. Твърде кратък е историческия период, за да може някой да се изказва напълно категорично за събитията, които са преди 9 септември, и промяната, която настъпва след това. За мен обаче е напълно ясно, че благодарение на цялата антифашистка борба преди този момент, се стига до тази дата, благодарение на нея успяваме да излезем от тази срамна коалиция с хитлеристка Германия. Освен това, заради политиката, водена непосредствено след 9 септември, ние успяваме да запазим целостта на България. Така че за мен тази дата трябва да се знае и трябва да се чества от всички патриотично настроени българи”, коментира по повод предстоящия празник на социалистите техният лидер във Варна Борислав Гуцанов.
Председателят на Градската организация на БСП повтори за пореден път своята твърда позиция и по въпроса какви трябва да са отношенията на България с Русия. Това е тема, която всеки път присъства в дебатите около значението на 9 септември 1944 г. и предизвиква немалко конфликти. В последните години тя става още по-важна и сложна и заради изострянето на отношенията между Москва и Запада.
„Винаги съм казвал, че България е в Европа и трябва да е с Европа, но никога срещу Русия. Тази формула за мен е най-правилната и най-работещата. Ние загубихме от това, че скъсахме икономическите си отношения. Губим и от това, че много политици у нас настройват обществото срещу Русия. Българите нямат полза, страната ни не печели нищо от това противопоставяне. Повече от ясно е, че пътят на България е в Европейския съюз и съдбата ни е свързана с него. По този въпрос няма две мнения, както и че нашата евроатлантическа принадлежност е предопределена и е правилна. Но крайностите по отношение на Русия не носят нищо добро за страната ни и ние губим. Случва се и нещо друго – други страни от ЕС в момента показват много по-добри отношения с Русия от нас, при положение, че ние бяхме толкова близки с тази безспорно велика държава”, каза също Борислав Гуцанов.
На фона на други страни, в България има малка вероятност за възраждане на фашистката идеология и появата на неонацистки движения, смята лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Това допълнително показва колко важен е 9 септември за скъсването с тази тенденция в обществото ни, която безспорно е съществувала преди 1944 г.
„В европейски мащаб обаче, особено в последните няколко години, имаше доста остри ситуации, които ни карат да бъдем изключително предпазливи към това, което се случва. Да не забравяме факта, че Хитлер е дошъл на власт в Германия не чрез преврат, а чрез спечелване на избори и всичко последвало после е резултат от това. Винаги трябва да бъдем много внимателни по темата фашизъм, затова и е толкова важно да не забравяме 9 септември и историческото му значение. Категорични оценки наистина не могат да се дават, след като събитията са толкова близки. Не бива също да забравяме и жертвите, които бяха дадени през цялата Втора световна война, жертвите, които е дала България. И да помним, че крайностите никога не водят до нещо добро”, каза Борислав Гуцанов за „Народно дело Седмицата”.
На този 9 септември от 17:30 ч. БСП – Варна, ще честват празника си за пореден път с възраждане на една стара традиция. Вечният огън пред Пантеона отново ще бъде запален. Народните представители на социалистите от Варна проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов ще присъстват на тържеството, което без съмнение ще събере много симпатизанти на левицата от всички възрасти.